Uniunea Europeană se plasează de partea SUA în disputele din Marea Chinei de Sud

Uniunea Europeană este de partea Washingtonului în disputele cu Beijingul din Marea Chinei de Sud, o decizie care poate afecta discuţiile oficialilor UE cu omologii chinezi în cursul Reuniunii Asia-Europa (ASEM), programată săptămâna viitoare, informează site-ul agenţiei Reuters.

1986 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană se plasează de partea SUA în disputele din Marea Chinei de Sud

Uniunea Europeană se plasează de partea SUA în disputele din Marea Chinei de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite exercită libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Sud", a declarat un purtător de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Uniunea Europeană este preocupată de planurile Beijingului de construire a unor insule în aceste zone maritime contestate", a precizat oficialul european.

"Deşi nu avem o poziţie clară faţă de revendicările teritoriale, Uniunea Europeană susţine menţinerea unei ordini maritime bazată pe principiile reglementărilor internaţionale", a adăugat oficialul UE.

În cursul vizitei în China, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exprimat preocupare privind disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud, recomandând Beijingului să le rezolve prin intermediul instanţelor internaţionale de arbitraj.

Statele Unite au trimis marţi o navă militară în apropierea unei insule artificiale chineze din Marea Chinei de Sud, manevra având rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului. Distrugătorul USS Lassen, aparţinând Forţelor Navale americane, s-a apropiat la 22 de kilometri de Insula Spratly, la limita apelor teritoriale revendicate de China. Trimiterea navei militare americane are rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului într-o zonă revendicată de China, Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

Forţele navale chineze au urmărit şi au transmis avertismente distrugătorului american intrat în zone disputate din Marea Chinei de Sud, a anunţat Guvernul de la Beijing, atrăgând atenţia că armata chineză va răspunde "provocărilor" Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici