Uniunea Europeană se pregăteşte pentru eventuala evacuare a cetăţenilor săi din Siria

Uniunea Europeană pregăteşte, ca măsură de precauţie, eventuala evacuare a cetăţenilor săi din Siria şi reflectează la o posibilă interdicţie a zborurilor comerciale cu această ţară, potrivit unor diplomaţi de rang înalt.

290 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană se pregăteşte pentru eventuala evacuare a cetăţenilor săi din Siria

Uniunea Europeană se pregăteşte pentru eventuala evacuare a cetăţenilor săi din Siria (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Aceste pregătiri, aflate încă într-un stadiu precoce, intervin în condiţiile în care în Siria situaţia pare blocată din cauza intransigenţei preşedintelui Bashar al-Assad şi a lipsei rezultatelor eforturilor diplomatice internaţionale.

"Ne aflăm în faţa unui zid şi trebuie să încercăm să-l escaladăm", a rezumat miercuri unul dintre aceşti diplomaţi europeni, care se tem că violenţele împotriva populaţiei civile siriene vor mai dura mult timp.

Serviciul diplomatic al UE a trimis în regiune, în Liban şi Iordania, echipe de experţi responsabili cu pregătirea repatrierii în aceste ţări a "câtorva mii" de europeni care locuiesc în Siria, dar şi a unor cetăţeni ai altor ţări, în cazul în care va fi necesar.

Este vorba despre un secanriu "în cel mai rău caz", dar UE trebuie să se pregătească şi să-şi coordoneze efoerturile în regiune, a precizat unul dintre aceşti diplomaţi.

În paralel, statele europene pregătesc un nou set de sancţiuni împotriva Damascului, care ar putea fi aprobat la sfârşitul lunii.

Printre ideile aflate în lucru figurează o suspendare a tuturor zborurilor comerciale cu Siria, opţiune propusă de Germania. Dar "nu toate statele membre ale Uniunii Europene sunt de acord cu acest lucru", deoarece o asemenea interdicţie ar putea bloca eforturile de evacuare a străinilor din Siria în cazul în care va fi necesar, subliniază unul dintre diplomaţi.

Experţii de la Bruxelles vor continua să aibă discuţii pe această temă.

Un acord se întrevede deja privind alte sancţiuni: îngheţarea bunurilor din Europa ale Băncii Centrale siriene şi un embargo asupra exporturilor de fosfat ale Siriei, produs care joacă un rol important în economia ţării, potrivit acestor surse.

"Uniunea Europeană achiziţionează 40 la sută din exporturile siriene de fosfat, iar interdicţia lor ar avea un impact important", afirmă un diplomat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici