Unul dintre românii din Niger este în siguranţă la Paris; alţi 3 urmează să plece în scurt timp

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă, miercuri, continuarea demersurilor necesare pentru evacuarea unui număr de patru cetăţeni români din Niger.

218 afișări
Imaginea articolului Unul dintre românii din Niger este în siguranţă la Paris; alţi 3 urmează să plece în scurt timp

Balima Boureima/Reuters]

MAE informează că un cetăţean român a fost preluat cu unul dintre zborurile de evacuare organizate de către autorităţile franceze şi a ajuns în siguranţă la Paris.

De asemenea, ceilalţi trei cetăţeni români care au solicitat sprijinul Ambasadei României la Alger pentru evacuare vor fi preluaţi cu o aeronavă care urmează să decoleze în orele următoare cu destinaţia Paris.

MAE informează că, la acest moment, nu mai există solicitări de asistenţă şi protecţie consulară din partea altor cetăţeni români din Niger.

Pentru evitarea unor situaţii deosebite în care s-ar putea afla cetăţenii români, MAE reaminteşte că pentru Niger a fost emis un avertisment de călătorie „Există factori confirmaţi de risc – evitaţi călătoriile!” (https://www.mae.ro/travel-alerts/2912). În acest context, MAE recomandă ferm tuturor cetăţenilor români care se află pe teritoriul Republicii Niger să se adreseze Ambasadei României la Alger şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

MAE precizează că Ambasada României la Alger urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei de securitate din Niger, menţine legătura cu reprezentanţii celorlalte state membre UE, fiind pregătită să acorde asistenţa şi protecţia consulară necesară, conform competenţelor.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Alger: +213 23 48 55 85, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice la Alger: +213 79 2016940.

Generalul Abdourahmane Tchiani s-a autoproclamat vinerea trecută lider al Nigerului în urma loviturii de stat care a început miercuri. Cunoscut şi sub numele de Omar Tchiani, generalul a organizat lovitura de stat. Aceasta a început miercuri, când unitatea de gărzi prezidenţiale pe care o conducea l-a capturat pe preşedintele ţării Mohamed Bazoum. Lovitua de stat a spulberat prima tranziţie paşnică şi democratică din Niger de la obţinerea independenţei din 1960.

Lovitura de stat a fost condamnată în mod categoric de organismele internaţionale, inclusiv Uniunea Africană, Blocul Regional al Africii de Vest, UE şi ONU.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici