UPDATE: Liderul libian consideră CPI drept "o nouă formă de terorism mondial"

(Adaugă declaraţii oficiale)

6 afișări

Liderul libian, Mouammar Kadhafi, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane, a caracterizat Curtea Penală Internaţională (CPI) drept "o nouă formă de terorism mondial", relatează AFP.

"Se ştie că toate statele din lumea a treia se opun acestei aşa-numite Curţi Penale Internaţionale. Dacă nu tratează în mod egal toate statele, aceasta nu va funcţiona", a declarat Kadhafi în urma unei întâlniri cu reprezentanţii Uniunii Africane la Addis Abeba.

"Aceasta este situaţia. Această Curte este împotriva statelor care au fost colonizate în trecut şi pe care (occidentalii) doresc să le recolonizeze. Este vorba despre practicarea unui nou terorism mondial", a adăugat el.

"Nu este drept ca un preşedinte să fie arestat", a spus Kadhafi, referindu-se la mandatul de arestare emis la 4 martie de CPI pe numele preşedintelui sudanez Omar el-Bechir, acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Darfur (vestul Sudanului).

"Dacă autorizăm arestarea şi judecarea unui preşedinte (...), va trebui să îi judecăm şi pe cei care au ucis sute, milioane de copii în Irak şi Fâşia Gaza", a insistat liderul libian.

Uniunea Africană a condamnat în mai multe rânduri decizia CPI, apreciind că aceasta ameninţă pacea în Sudan, şi a făcut demersuri pe lângă Consiliul de Securitate al ONU, cerând suspendarea hotărârii, conform articolului 16 din statutul de la Roma. "Referitor la articolul 16, aşteptăm ca summitul arab de la Doha (care va începe luni) să ia o decizie şi vom lua împreună măsuri, întrucât, în ceea ce ne priveşte, avem deja decizia summitului" Uniunii Africane din februarie, a declarat Ramtan Lamamra, comisarul pentru pace şi securitate al Uniunii Africane.

Summitul Uniunii Africane din februarie a cerut suspendarea anchetei împotriva lui Bechir.

"Suntem pe punctul de a înfiinţa o delegaţie de nivel înalt care va merge la New York pentru a încerca să influenţeze Consiliul de securitate al ONU", a adăugat Kadhafi, apreciind că statele arabe şi africane vor coopera în acest dosar.

Ministrul libian pentru afaceri africane, Ali Triki, evocase sâmbătă posibilitatea retragerii ţărilor africane din CPI, declarând că Africa este victima unei discriminări.

"Noi, africanii, nu acceptăm CPI, nici mandatul de arestare pe numele preşedintelui (sudanez, Omar el) Bechir; toată lumea a exprimat acest punct de vedere. Suntem victimele unei discriminări", a spus el.

Întrebat despre posibilitatea retragerii ţărilor africane din Tratatul de la Roma, el a afirmat că, dacă actuala situaţie va continua, "se va întâmpla acest lucru".

Curtea Penală Internaţională a emis, la începutul lunii martie, un mandat de arestare pe numele preşedintelui sudanez Omar el-Bechir, în vârstă de 65 de ani, acuzat de crime de război comise în Darfur, o regiune din vestul Sudanului afectată din 2003 de un război civil soldat cu moartea a 300.000 de persoane şi strămutarea altor 2,7 milioane, potrivit ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici