Urme "minuscule" de iod radioactiv în lapte, detectate în SUA

Autorităţile federale americane au detectat urme "minuscule" de iod 131 în eşantioane de lapte provenind din partea de nord-vest a Statelor Unite, au anunţat miercuri două Agenţii americane.

106 afișări
Imaginea articolului Urme "minuscule" de iod radioactiv în lapte, detectate în SUA

Urme "minuscule" de iod radioactiv în lapte, detectate în SUA (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Analiza efectuată de Agenţia Federală pentru Medicamente şi Produse Alimentare (FDA) şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) asupra unui eşantion de lapte prelevat la 25 martie, la Spokane, în statul Washington (nord-vest) prezintă urme "minuscule" de radioactivitate de iod 131, de peste 5.000 de ori mai mică decât nivelul care ar declanşa o intervenţie din partea FDA, scriu cele două Agenţii americane, într-un comunicat comun.

Aceste cantităţi de iod radioactiv "sunt mult inferioare nivelurilor care ar putea prezenta motive de îngrijorare pentru sănătatea publică, inclusiv pentru nou-născuţi şi copii", subliniază Agenţiile.

Asemenea urme "sunt aşteptate, în continuare, în zilele următoare", continuă comunicatul.

FDA şi EPA au sporit nivelul de monitorizare a laptelui, apei de ploaie, apei potabile şi altor potenţiali vectori de contaminare radioactivă, din cauza crizei nucleare din Japonia, precizează Agenţiile federale.

Iodul 131 are o durată de viaţă foarte scurtă, de câteva zile, iar "nivelul de radioactivitate detectat în lapte şi produse lactate urmează, din această cauză, să scadă relativ repede", estimează FDA şi EPA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici