Ursula von der Leyen, avertisment în relaţia Beijing-Bruxelles: China devine mai incisivă pe plan internaţional, UE trebuie să reducă riscurile

Uniunea Europeană trebuie să reducă riscurile în relaţia cu Beijingul, în contextul tranziţiei Chinei de la o eră a reformei şi deschiderii spre o eră a intensificării controlului şi incisivităţii, afirmă preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

596 afișări
Imaginea articolului Ursula von der Leyen, avertisment în relaţia Beijing-Bruxelles: China devine mai incisivă pe plan internaţional, UE trebuie să reducă riscurile

"Suntem preocupaţi în legătură cu ceea ce se află în spatele revenirii Chinei pe scena mondială. Definirea strategiei europene faţă de China, definirea succesului în actuala situaţie, trebuie să înceapă printr-o evaluare serioasă a relaţiilor noastre actuale şi a intenţiilor strategice ale Chinei. Relaţia noastră cu China este mult prea importantă pentru a fi expusă riscurilor prin eşecul stabilirii condiţiilor angajamentelor noastre sănătoase. Este clar că relaţiile noastre au devenit mai distante şi mai dificile în ultimii ani. Am observat de ceva timp o înăsprire deliberată a poziţiei strategice a Chinei. Iar acest lucru a fost dublat de intensificarea acţiunilor incisive", a declarat Ursula von der Leyen, în discursul rostit la Institutul Mercator privind Studii Chineze, vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Ursula von der Leyen a amintit că Beijingul menţine o "prietenie fără limite" cu Rusia. Vizita la Moscova a preşedintelui Chinei, Xi Jinping, arată "clar" că Beijingul consideră "slăbiciunile" preşedintelui rus, Vladimir Putin, drept "o modalitate de intensificare a influenţei asupra Rusiei", a subliniat Ursula von der Leyen.

"Modul în care China va continua să interacţioneze cu războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru viitorul relaţiilor UE-China", a adăugat Ursula von der Leyen, observând şi "demonstraţiile de forţă militară" ale Beijingului în Marea Chinei de Est, în Marea Chinei de Sud şi faţă de Taiwan.

"China a întors pagina erei reformelor şi deschiderii, iar acum se îndreaptă spre o nouă eră a securităţii şi controlului. (...) Este esenţial ca noi să asigurăm stabilitate diplomatică şi comunicare deschisă cu China. Eu cred că nu este nici viabil, nici în interesul Europei să ne decuplăm de China. (...) De aceea, trebuie să ne concentrăm pe reducerea riscurilor, nu pe decuplarea de China. Iar acesta este, parţial, motivul pentru care voi efectua curând o vizită la Beijing cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Gestionarea relaţiilor noastre şi un schimb de idei deschis şi sincer cu omologii noştri chinezi reprezintă un element central în reducerea riscurilor, prin diplomaţie, în relaţiile noastre cu China", a insistat Ursula von der Leyen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici