US Air Force l-a informat pe un pilot ateu că fie depune un jurământ religios, fie părăseşte armata

US Air Force l-a informat pe un pilot american că va fi nevoit să părăsească forţele aeriene dacă nu depune jurământul folosind fraza "aşa să-mi ajute Dumnezeu", au afirmat marţi oficiali americani.

514 afișări
Imaginea articolului US Air Force l-a informat pe un pilot ateu că fie depune un jurământ religios, fie părăseşte armata

US Air Force l-a informat pe un pilot ateu că fie depune un jurământ religios, fie părăseşte armata (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cererea de reangajare a pilotului, un ateu, a fost refuzată luna trecută, din cauza refuzului acestuia de a depune jurământul în faţa lui Dumnezeu. Acum, el este dispus să declanşeze o acţiune în justiţie împotriva armatei, a declarat avocata sa.

"Nu am primit răspunsul Forţelor Aeriene la scrisoarea pe care am trimis-o. Armata nu şi-a exprimat nici cea mai mică voinţă de a se ajunge la un acord", a precizat Monica Miller, o avocată de la The American Humanist Association care a preluat cazul.

Având în vedere că data-limită de reangajare în armată a fost stabilită pentru noiembrie, acest sergent de la Baza aeriană Creech, în Nevada (vest), al cărui nume nu a fost divulgat, va fi nevoit să dea în judecată Guvernul, într-un tribunal federal, a declarat ea pentru AFP.

În trecut, piloţii puteau să opteze pentru o frază alternativă şi să evite cuvintele "aşa să-mi ajute Dumnezeu" la momentul depunerii jurământului. Însă US Air Force a schimbat această practică în octombrie 2013.

Alte arme din armata americană nu impun această referinţă la divinitate în cadrul prestării jurământului.

"Este singura armă care, din câte ştiu eu, obligă pe toată lumea, în toate cazurile, să recurgă la un limbaj religios", subliniază avocata.

În opinia sa, acest lucru încalcă prevederile Constituţiei, iar "Guvernul nu poate obliga o persoană care nu crede să depună un jurământ care afirmă existenţa unei fiinţe supreme".

O purtătoare de cuvânt a US Air Force, Ann Stefanek, a declarat pur şi simplu că sergentul are timp până la data-limită, în noiembrie, să se reangajeze şi să depună jurământul.

Între timp, "un aviz juridic scris a fost cerut" avocatului principal al Pentagonului, a spus ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici