USAID acordă fără licitaţie un contract în Haiti firmei unui prieten al lui Bill Clinton

Agenţia americană pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a alocat, fără licitaţie, un contract pentru lucrări în Haiti unui lobbyist cu "legături politice" care este un prieten apropiat al fostului preşedinte Bill Clinton, informează Fox News, în pagina online.

15 afișări
Imaginea articolului USAID acordă fără licitaţie un contract în Haiti firmei unui prieten al lui Bill Clinton

USAID acordă fără licitaţie un contract în Haiti firmei unui prieten al lui Bill Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este al doilea contract pe care USAID îl acordă fără licitaţie de la începutul acestui an, în pofida repetatelor apeluri lansate de preşedintele Barack Obama pentru sistarea acestei practici. Primul, acordat la 4 ianuarie şi valorând aproape 25 de milioane de dolari, a fost dat unei firme deţinute de un donator al campaniei prezidenţiale a lui Barack Obama, pentru activităţi juridice în Afganistan. Departamentul de Stat a anunţat anularea contractului după ce presa a dezvăluit existenţa lui, la 25 ianuarie.

Cel mai recent contract acordat de agenţie fără licitaţie, valorând aproape 100.000 de dolari, a fost dat la 18 ianuarie firmei GlobalOptions Group pentru activităţi în Haiti, unde Bill Clinton este emisar special al ONU şi contribuie la strângerea de fonduri private.

Filiala GlobalOptions care execută contractul este firma de consultanţă James Lee Witt Associates (JLWA), fondată de fostul director al Agenţiei Federale pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) în timpul mandatului preşedintelui Clinton. În timp ce conduce JLWA, Witt este şi lobbyist, înregistrat la Washington.

Relaţia dintre Witt şi Clinton datează de mai bine de două decenii. În calitate de guvernator al statului Arkansas în 1988, Clinton l-a numit pe Witt, la vremea aceea judecător, în fruntea agenţiei pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă a statului Arkansas. Cei doi vicepreşedinţi ai JLWA sunt generalul în rezervă Wesley Clark, fost comandant suprem al NATO în Europa în timpul mandatului lui Bill Clinton, şi Rodney Slater, secretarul pentru Transporturi al lui Clinton.

Contractul acordat de USAID firmei GlobalOptions stipulează că aceasta din urmă va primi 99.725 de dolari pentru a desfăşura timp de 11 zile activităţi în Haiti. Conform documentului, contractul a fost acordat în baza "unei competiţii depline şi deschise după excluderea surselor", frază despre care un fost oficial de rang înalt din cadrul USAID a precizat că este un eufemism pentru contract fără licitaţie. O sursă din cadrul Congresului a afirmat că fraza şi contractul pot fi caracterizate astfel: "Vom avea o competiţie deplină şi deschisă în care redactăm detaliile doar pentru a vi se potrivi dumneavoastră".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici