Variante contradictorii privind eliberarea ostaticilor răpiţi în Egipt (Galerie Foto)

Ministerul Afacerilor Externe informează că grupul de ostatici eliberaţi a aterizat, în siguranţă, la Cairo, iar Oana Irina Kalis se află într-o stare bună de sănătate.

98 afișări
Imaginea articolului Variante contradictorii privind eliberarea ostaticilor răpiţi în Egipt (Galerie Foto)

Variante contradictorii privind eliberarea ostaticilor răpiţi în Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Eliberarea grupului de turişti este rezultatul unei colaborări eficiente a autorităţilor egiptene, germane, italiene şi române, precizează MAE.

Pe această cale, Ministerul Afacerilor Externe transmite întreaga sa apreciere faţă de eforturile deosebite depuse pe parcursul perioadei de criză de către Serviciul de Informaţii Externe, atât la Bucureşti, cât şi în străinătate, pentru soluţionarea acestei situaţii deosebite.

Vezi aici galerie foto de la sosirea la Cairo a turiştilor răpiţi

Frattini: Nu a fost plătită o răscumpărare

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a negat luni că ar fi fost plătită vreo răscumpărare pentru eliberarea turiştilor răpiţi în Egipt, menţionând rolul jucat de forţele speciale şi de serviciile secrete italiene, informează postul Sky TG24, citat de AFP.

"Încă nu suntem în măsură să oferim informaţii despre circumstanţele eliberării, dar negăm că a fost achitată o răscumpărare", a declarat Frattini.

Şi televiziunea publică egipteană a anunţat că nu a fost plătită nicio răscumpărare pentru eliberarea celor 19 ostatici europeni şi egipteni.

Frattini a menţionat rolul jucat de agenţii secreţi şi de elemente ale forţelor speciale italiene. "Trebuie să recunoaştem că graţie profesionalismului şi eficienţei oamenilor noştri am ajuns la acest rezultat - agenţii serviciilor secrete şi forţelor speciale italiene", a spus Frattini fără a oferi detalii.

Ostaticii au fost eliberaţi printr-o operaţiune de comando

Armata egipteană a efectuat o operaţiune de comando pentru a elibera luni ostaticii europeni şi egipteni, într-o tabără din Ciad, în apropiere de frontiera cu Sudanul, a declarat un oficial din domeniul securităţii, citat de AFP.

"Forţele speciale i-au eliberat în cursul unei operaţiuni în interiorul teritoriului ciadian, în apropierea frontierei sudaneze", a precizat un oficial din domeniul securităţii, sub protecţia anonimatului.

Un oficial din cadrul serviciilor de securitate egiptene a declarat că 30 de membri ai forţelor speciale, transportaţi cu două elicoptere, au lansat operaţiunea în cursul nopţii de duminică spre luni, omorând jumătate dintre cei 35 de răpitori. "Două elicoptere au transportat trupele speciale care au eliberat ostaticii. A avut loc un schimb de focuri, iar jumătate dintre răpitori au fost ucişi, alţii reuşind să fugă", a declarat sursa citată.

Oficialul de la Cairo a precizat că 150 de membri ai forţelor speciale egiptene au fost trimişi în Sudan, unde au ajuns şi forţe germane şi italiene. La atac au participat însă doar 30 de membri ai forţelor egiptene.

Oficial sudanez: Ostaticii au fost abandonaţi de răpitori

Un oficial sudanez a oferit o altă variantă referitoare la modalitatea de eliberare a ostaticilor.

Ali Youssef Ahmed, directorul de protocol în Ministerul sudanez de Externe, a declarat că cei doi bărbaţi arestaţi duminică au spus forţelor de securitate că răpitorii se îndreptau spre Egipt şi că forţele sudaneze au încercat să anihileze restul răpitorilor în apropiere de graniţă.

Până la acel moment, însă, răpitorii abandonaseră ostaticii, care au reuşit să treacă singuri graniţa în Egipt, înainte de a fi salvaţi, a mai spus Ahmed. "Au fost abandonaţi de către răpitori. I-au lăsat pe undeva şi au fugit (...)", a spus Ahmed.

Cu o zi în urmă, armata sudaneză a declarat că a ucis şase răpitori şi a arestat alţi doi în urma unei lupte armate, lângă graniţa egipteano-libiană.

Cotidianul german Bild: Răpitorii i-au abandonat pe cei 19 ostatici de teama unui atac

Răpitorii celor 11 turişti europeni din Egipt au fugit şi i-au abandonat pe ostatici, atunci când au înţeles că un atac era pe punctul de a fi declanşat, relatează cotidianul german Bild, citat de AFP.

"Membri ai trupelor de elită ale poliţiei germane GSG 9 şi ai comandoului de forţe speciale KSK erau pregătiţi să intervină, în apropierea frontierei dintre Ciad şi Sudan", pentru a susţine forţele egiptene, "dar intervenţia lor nu a mai fost necesară, deoarece răpitorii i-au lăsat să plece pe ostatici şi au fugit când au văzut semnele unei eliberări prin forţă iminente", afirmă cotidianul, în ediţia care va apărea marţi.

Nu s-a întâmplat nimic pe teritoriul Ciadului

Autorităţile de la N'Djamena au negat că operaţiunea care a permis luni eliberarea ostaticilor s-ar fi desfăşurat pe teritoriul Ciadului, relatează AFP.

"Nimic nu s-a întâmplat în Ciad. Ciadul nu are nici o legătură cu acest caz. Ciadul nu a văzut nimic. Am urmărit toate acestea prin intermediul presei", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului ciadian, Mahamat Hissene, care este şi ministru al Comunicaţiilor.

"Suntem surprinşi şi ne întrebăm dacă nu este o «înşelătorie» împotriva noastră", a adăugat el. Ministrul făcuse declaraţii similare duminică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici