Vaticanul pledează pentru relaţii armonioase între creştini şi evrei, denunţând tendinţele antisemite

Vaticanul a îndemnat credincioşii catolici să renunţe la prejudecăţi şi să aibă relaţii armonioase cu evreii, respingând tendinţele antisemite şi argumentând că există o relaţie "unică", de continuitate, între mozaism şi creştinism, astfel că secolele de tensiuni şi stereotipuri trebuie depăşite.

527 afișări
Imaginea articolului Vaticanul pledează pentru relaţii armonioase între creştini şi evrei, denunţând tendinţele antisemite

Vaticanul pledează pentru relaţii armonioase între creştini şi evrei, denunţând tendinţele antisemite (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

La 50 de ani de la Declaraţia "Nostra Aetate" ("În vremurile noastre"), semnată cu ocazia Conciliului Vatican II (octombrie 1965), conducerea Bisericii Catolice a pledat pentru relansarea dialogului între creştinism şi mozaism.

În contextul în care Papa Francisc urmează să viziteze în ianuarie principala sinagogă din Roma, Comisia pentru relaţiile cu iudaismul a Vaticanului a publicat un document în care pledează pentru respingerea "tendinţelor antisemite", informează site-ul publicaţiei La Stampa, notând că nu este încurajat prozelitismul în relaţia cu evreii.

"Dat fiind că darurile şi chemarea lui Dumnezeu sunt irevocabile, Biserica Romano-Catolică nu efectuează şi nu încurajează nicio misiune instituţională adresată în special evreilor. Menţinând această respingere, din principiu, a unei misiuni instituţionale (în sensul convertirii) adresată în mod particular evreilor, creştinii sunt chemaţi să ofere mărturie despre credinţa lor în Iisus Hristos şi în relaţia cu evreii, dar trebuie să o facă în mod smerit şi cu sensibilitate, recunoscând că evreii sunt purtători ai cuvântului lui Dumnezeu şi având în minte marea tragedie a Holocaustului", precizează documentul.

"Primul obiectiv al dialogului cu iudaismul trebuie să fie aprofundarea cunoaşterii reciproce între evrei şi creştini", precizează Vaticanul, explicând că există continuitate între mozaism şi creştinism, că "evreii sunt fraţii mai mari ai creştinilor".

"Istoria ne învaţă unde conduc chiar şi cele mai mici forme de antisemitism: la tragedii precum Holocaustul", subliniază Vaticanul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici