Vector, un laborator din Rusia care deţine mostre de viruşi precum Ebola, HIV şi variolă, zguduit de o explozie. Anunţul autorităţilor

Unul dintre cele mai mari centre pentru cercetare a virusilor, situat în Siberia, a fost cuprins de flăcări după ce o explozie subită a zguduit din temelii clădirea. Instituţia, cunoscută sub numele de „Vector”, este unul dintre două laboratoare care deţine virusul variolei şi mai multe probe ale virusului Ebola, HIV, dar şi tulpini de antrax, informează The Guardian.

10299 afișări
Imaginea articolului Vector, un laborator din Rusia care deţine mostre de viruşi precum Ebola, HIV şi variolă, zguduit de o explozie. Anunţul autorităţilor

Vector, un laborator din Rusia care deţine virusul Ebola şi pojar, zguduit de o explozie

Explozia s-a produs în timpul unor lucrări de reparaţie la Centrul de cercetare de Virologie şi Biotehnologie, situat în Koltsovo, în regiunea Novosibirsk din Siberia, a declarat, luni, conducerea centrului, relatează The Guardian. Instituţia a deţinut studii despre arme biologice în timpul erai sovietice, iar acum este unul dintre principalele centre de cercetare a bolilor din Rusia. 

Explozia "unui cilindru de gaz" ar fi provocat incendiul în clădirea de beton. Presa rusă a relatat că echipele de intervenţie au reacţionat cu rapiditate, însă "situaţia a fost rapid actualizată de la o urgenţă ordinară la un incident major".

Un angajat a suferit arsuri de gradul trei, iar geamurile clădirii au fost sparte în urma exploziei. Incendiul care s-a întins pe 30 de metri pătraţi a fost în cele din urmă stins. 

Autorităţile din Rusia insistă că în încăperea în care a avut loc explozia nu se aflau substanţe cu risc biologic şi că explozia nu a produs pagube structurale. 

Primarul oraşului Koltsovo a asigurat locuitorii că nu au există niciun risc biologic în zonă. Totuşi, cauza exploziei este încă necunoscută, iar o investigaţie a fost declanşată, scrie Ruptly

 

 

Virusul variolei „supravieţuieşte” în două locuri pe Pământ: în laboratorul Vector şi în alt laborator de maximă securitate, situat în Centrul pentru Controlul Bolilor, din Atlanta, SUA. 

Mass-media de stat din Rusia a confirmat că laboratorul, care s-a ocupat de "dezvoltarea vaccinurilor pentru Ebola şi hepatită, cât şi pentru studierea epidemiilor şi a chestiunilor generale referitoare la imunologie", a participat la un "program sovietic, actualmente defunct, de cercetare a armelor biologice", iar în incinta instituţiei sunt în continuare depozitate "unele din cele mai periculoase tulpini (virale) - inclusiv variolă, Ebola, antrax şi anumite tipuri de ciumă".

În 2004, o cercetătoare de la laboratorul Vector a murit, după ce s-a înţepat accidental cu un ac care era contaminat cu virusul Ebola. 

Incidentul de la centrul de cercetare în domeniul virusologiei survine după un accident produs în luna august în regiunea Arhanghelsk în cursul testării unei rachete cu propulsie nucleară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici