VERDICT în cazul lui Breivik: Condamnat la 21 de ani de închisoare - pedeapsa maximă în Norvegia

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost declarat vinovat de "acte teoriste" pentru uciderea a 77 de persoane la 22 iulie în Norvegia şi condamnat, vineri, la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, dar care poate fi prelungită.

4734 afișări
Imaginea articolului VERDICT în cazul lui Breivik: Condamnat la 21 de ani de închisoare - pedeapsa maximă în Norvegia

VERDICT în cazul lui Breivik: Condamnat la 21 de ani de închisoare - pedeapsa maximă în Norvegia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tribunalul din Oslo l-a declarat în unanimitate pe extremistul de dreapta, în vârstă de 33 de ani, responsabil de actele sale, în timp ce acuzatul, îmbrăcat într-un costum negru, cămaşă albă şi cravată gri, a ascultat verdictul cu zâmbetul pe buze, după ce a efectat salutul extremei drepte la intrarea în tribunal.

Pedeapsa cu închisoarea presupune executarea a minim zece ani, ceea ce înseamnă că în această perioadă Breivik nu va putea să depună o cerere de eliberare condiţionată în această perioadă.

Acuzatul, îmbrăcat într-un costum negru, cămaşă albă şi cravată gri, a efectuat salutul extremei drepte la intrarea în tribunal, apoi a ascultat verdictul citit de judecătoarea Wenche Elizabeth Artnzen cu zâmbetul pe buze.

 

Avocatul lui Anders Behring Breivik a declarat că clientul său nu intenţionează să conteste în apel verdictul, care este conform cu ceea ce doreşte el.

"El susţine că nu va face apel acum, că a fost declarat responsabil penal", a afirmat Geir Lippestad, întrebat de jurnalişti în legătură cu reacţia extremistului de dreapta faţă de condamnarea primită.

La 22 iulie 2011, Breivik a ucis 77 de persoane, dintre care opt într-un atentat cu bombă comis împotriva sediului Guvernului din Oslo, apoi alte 69, în principal adolescenţi, într-un atac armat pe insula Utoeya, unde se desfăşura o tabără de vară a tinerilor laburişti.

Problema cea mai controversată a procesului său, desfăşurat în perioada 16 aprilie-22 iunie, a fost sănătatea sa mintală. O primă expertiză psihiatrică a conchis că acesta este iresponsabil din punct de vedere penal, în timp ce a doua a afirmat că este sănătos din punct de vedere mintal.

Breivik, care a recunoscut că este autorul acestor crime, a pledat nevinovat: el a afirmat că a comis acte "atroce dar necesare" pentru a proteja Norvegia de multiculturalism.

El şi-a dorit cu orice preţ să fie declarat sănătos din punct de vedere mintal, pentru a-şi legitima ideologia rasistă şi xenofobă, şi a afirmat în timpul procesului că nu va face apel dacă va fi condamnat la închisoare.

Decizia a fost întâmpinată cu o mare satisfacţie de supravieţuitori.

"DAAAAAAAAAAAAAA!!!", a scris Emma Martinovic pe Twitter. "Această prostie s-a terminat. Viaţa poate de acum să înceapă", a declarat Ingrid Nymoen pe acelaşi site. 

Acest verdict reduce probabilittatea ca Norvegia să organizeze un proces în apel. Breivik a declarat în timpul dezbaterilor că dacă va fi condamnat la închisoare va accepta sentinţa. El dispune de un termen de 14 zile pentru a face apel. 

Viitorul său este acum legat de închisoarea din Ila, la 12 kilometri nord-vest de Oslo. Breivik, care se prezintă ca fiind "scriitor", afirmă că are în pregătire mai multe cărţi, între care o autobiografie.

Potrivit unui sondaj apărut vineri în tabloidul Verdens Gang (VG), 72 la sută dintre norvegieni consideră că acuzatul este suficient de sănătos din punct de vedere mintal pentru a fi condamnat la închisoare. 

Dar 54 la sută consideră condiţiile sale de detenţie prea "blânde", cu trei celule de opt metri pătraţi (una pentru a dormi, una pentru exerciţii fizice şi una pentru muncă) şi un laptop fără conexiune la Internet. 

Citirea motivaţiei continua vineri şi urma să dureze câteva ore.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici