Vezi aici care sunt forţele mobilizate în cadrul operaţiunii NATO în Libia - Mediafax

Vezi aici care sunt forţele mobilizate în cadrul operaţiunii NATO în Libia

Numeroase ţări contribuie la operaţiunea Unified Protector a NATO în Libia, comandată de la Neapole, în sudul Italiei, sub autoritatea marelui cartier general aliat în Europa, la Mons (sudul Belgiei), relatează AFP care prezintă lista acestor contributori.

357 afişări
Imaginea articolului Vezi aici care sunt forţele mobilizate în cadrul operaţiunii NATO în Libia

Vezi aici care sunt forţele mobilizate în cadrul operaţiunii NATO în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Operaţiunile aeriene sunt conduse de la Izmir (coasta de vest aTurciei) şi Poggio Renatico (nordul Italiei), iar operaţiunilenavale de la Neapole.

BELGIA

Belgia a trimis şase avioane F-16, staţionate la Araxos, înGrecia. Aceste avioane participă la bombardamente. O navă pentrudepistarea minelor, Narcis, integrată unei flotile de deminare aNATO, se află în zonă.

CANADA

Canada a trimis şase avioane F-18 la Trapani, în Sicilia,autorizate să participe la atacuri. Ottawa a mobilizat o fregată,Charlottetown, în Marea Mediterană.

DANEMARCA

Cele şase F-16 daneze sunt în continuare la baza Sigonella, înSicilia. Misiunile daneze, începute la 20 martie, au inclus atacurila sol începând din 23 martie.

Până miercuri, avioanele daneze au lansat în total 93 de bombede mare precizie asupra unor diferite tipuri de ţinte, în specialdepozite de muniţie, rampe de lansare a rachetelor , vehicule deluptă şi artilerie, în cursul a 35 de misiuni, potrivit StatuluiMajor.

Copenhaga contribuie, de asemenea, cu un avion de transport.

EMIRATELE ARABEUNITE

Mobilizarea a şase avioane F-16 şi a şase Mirage 2000, precum şia unui avion de transport greu C-17 este prevăzută pentruinstaurarea unei zone de interdicţie aeriană, nu atacuri lasol.

FRANŢA

Franţa a bombardat obiective libiene din 19 martie.

Aproximativ 20 de avioane de vânătoare Rafale şi Mirage 2000 Dpleacă în special de la baza Solenzara, în Corsica (sud).

Din 24 martie, patru avioane Mirage 2000-5 franceze se află labaza Souda (Creta) pentru misiuni de interdicţie aeriană încooperare cu Qatarul, care a mobilizat şase avioane de acelaşitip.

Cele patru avioane radar Awacs franceze cu sediul la Avord(centru) şi avioane de alimentare C 135FR staţionate la Istres(sud) participă, de asemenea, la operaţiuni.

Acestora li se adaugă un grup aeronaval. Portavionul Charles deGaulle se află în largul coastelor libiene, cu zece avioane Rafaleşi şase Super-Etendard, precum şi două avioane de depistareelectronică Hawkeye.

Acesta este însoţit de două fregate şi de un petrolier dealimentare.

GRECIA

Fregata Limnos se află în prezent în largul Libiei pentru aasigura în acelaşi timp operaţiuni legate de embargo şi de zona deinterdicţie aeriană.

Un elicopter Super Puma pentru misiuni de căutare şi salvareeste staţionat la baza Souda, în Creta, la fel ca un ERIEYE, avionde recunoaştere de fabricaţie braziliană de tip Awacs.

Grecia nu şi-a implicat propriile avioane de luptă, dar a pus ladispoziţia coaliţiei patru baze militare de pe teritoriul său,considerate strategice din cauza proximităţii geografice de Libia,dintre care până în prezent au fost folosite doar două - Souda(Creta) şi Araxos (Peloponez) -, potrivit unei surse militaregreceşti.

Bazele Andravida şi Aktion (vest) sunt puse la dispoziţia NATO,dar pentru moment nu au primit niciun avion străin.

ITALIA

Italia a transferat la 30 martie, ora 06.00 GMT (09.00 oraRomâniei), sub comandament NATO mijloacele militare folosite pânăîn prezent de coaliţia internaţională, potrivit Statului Major alMinisterului Apărării.

Roma participă la atacurile la sol şi a pus la dispoziţie patruavioane AV8-B ale Marinei militare care se află la bordulportavionului Garibaldi precum şi patru Eurofighter şi patruTornado ECR (antiradar şi împotriva apărării antiaeriene) aleforţelor aeriene, potrivit aceleiaşi surse.

Baza Trapani găzduieşte trei avioane radar Awacs.

Pentru a permite aplicarea embargoului maritim, Italia a pus ladispoziţie în afară de portavionul Garibaldi, fregata Libeccio, oaltă navă militară, Comandante Bettica, şi o navă de susţinerelogistică, Etna, "care continuă să patruleze în zonaoperaţiunilor", potrivit comunicatului.

Cele şapte baze militare puse la dispoziţia coaliţiei trec şiele sub comandament NATO.

MAREABRITANIE

Marea Britanie a trimis un submarin şi două fregate în MareaMediterană, precum şi o navă pentru depistarea minelor, Brocklesby.Avioane Tornado GR4 echipate cu rachete Stormshadow operează de labaza Norfolk (Marea Britanie).

Londra dispune, de asemenea, de avioane Nimrod R1, Sentinel şiE3D Sentry, preţioase pentru misiuni de recunoaştere şisupraveghere aeriană, şi de VC10 (avioane cargo şi de realimentare)la baza sa din Akrotiri, în Cipru, şi Trapani (Sicilia).

Marea Britanie a anunţat că avioane de vânătoare Typhoon(Eurofighter) au ajuns duminică la baza italiană Gioa del Colle deunde au efectuat pentru prima dată o misiune luni.

Londra nu a comunicat însă numărul avioanelor mobilizate.

NORVEGIA

Nivelul de participare al Norvegiei rămâne neschimbat cu şaseavioane F-16, staţionate la Souda (Creta).

Aceste avioane participă în acelaşi timp la misiuni deinterdicţie aeriană şi bombardamente la sol.

OLANDA

Olanda a mobilizat şase avioane F-16 staţionate la bazaDecimonannu, un avion de realimentare în zbor KDC-10 şi o navăpentru depistarea minelor, Haarlem, aflată deja în largul coastelorlibiene.

Avioanele olandeze, care urmează să participe la impunerea zoneide interdicţie aeriană, nu sunt autorizate să deschidă focul asupraunor ţinte de pe mare sau de la sol şi nici să desfăşoarebombardamente.

QATAR

Această ţară din Golful Persic a mobilizat din 24 martie şaseavioane Mirage 200-5 şi două C-17, staţionate la Souda (Creta).Acestea participă la punerea în aplicare a unei zone de interdicţieaeriană, nu la atacuri la sol.

ROMÂNIA

România nu a trimis avioane în această operaţiune. În schimb, eaa permis avioanelor de realimentare americane să se folosească deaeroporturile sale.

România nu participă la bombardamente la sol dar va contribui laaplicarea embargoului asupra armelor cu fregata Regele Ferdinand,în aprilie.

SPANIA

Spania participă la patrulele aeriene cu patru avioane devânătoare F-18, un Boeing 707 de realimentare în zbor, în cadruldispozitivului de impunere a unei zone de interdicţie aeriană.Avioanele operează de la baza Decimomannu (Sardinia).

Fregata F-104 Mendez Nunez, submarinul S-74 Tramontana şi unavion de supraveghere maritimă CN-235 participă la misiunea deaplicare a embargoului asupra armelor.

STATELEUNITE

Participarea navală americană este de 11 nave şi submarine,potrivit Pentagonului. Ea include nava amiral Mount Whitney, navade asalt amfibie Kearsarge şi nava de susţinere Ponce. În zonă seaflă, de asemenea, două distrugătoare lansatoare de rachete, treisubmarine, două nave de alimentare şi un petrolier dealimentare.

Washingtonul a mobilizat din Statele Unite trei dintrebombardierele sale invizibile de radar B-2. Avioane de vânătoareF-15 şi F-16 efectuează misiuni împotriva forţelor coloneluluiMuammar Kadhafi de la baza italiană Aviano (nord-est). Alte avioaneF-15 şi F-16 americane sunt mobilizate la Sigonella (Sicilia).

În a 12-a zi a intervenţiei, miercuri, a fost atins pragul de2.000 de zboruri operative, dintre care 60 la sută au fostefectuate de avioane americane, potrivit Pentagonului.

Două avioane de transport KC135 şi două RC135 americane se aflăla Souda, în Creta.

SUEDIA

Suedia urmează să contribuie imediat ce va obţine acordulParlamentului, vineri. Ţara a promis opt avioane de luptă defabricaţie suedeză Gripen, un avion de transport C-130 folositpentru realimentare în zbor şi un avion de spionaj aerian.

Dar misiunea suedeză se va limita la impunerea unei zone deinterdicţia aeriană, bombardamentele la sol fiind excluse.

Baza de staţionare a avioanelor suedeze nu este cunoscută pentrumoment.

TURCIA

Turcia contribuie cu cinci nave şi un submarin la forţainternaţională a cărei comandă a fost preluată de NATO. O mie desoldaţi şi ofiţeri se află pe aceste nave de război a căror misiuneeste aplicarea embargoului privind armele impus Libiei. Turcia aexclus o participare la operaţiunile de luptă.

NATO

Un oficial NATO a declarat că sunt puse la dispoziţie între nouăşi zece avioane radar şi 10-15 avioane de realimentare.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici