Vicepremier ungar: Disputa dintre Ungaria şi România, generată de conflictul dintre USL şi Băsescu

Disputa dintre Ungaria şi România cu privire la reînhumarea în Transilvania a poetului Jozsef Nyiro a fost generată de situaţia politică din România şi de conflictul actualei majorităţi cu preşedintele Traian Băsescu, susţine vicepremierul ungar pentru politica naţiunii, Zsolt Semjen.

2179 afișări
Imaginea articolului Vicepremier ungar: Disputa dintre Ungaria şi România, generată de conflictul dintre USL şi Băsescu

Vicepremier ungar: Disputa dintre Ungaria şi România, generată de conflictul dintre USL şi Băsescu (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Comentând disputa dintre Ungaria şi România pe tema reînhumării poetului maghiar Jozsef Nyiro în Transilvania, Semjen a declarat că aceasta a fost generată de situaţia politică din România. Când majoritatea guvernamentală social-liberală din România a atacat Ungaria, aceasta l-a atacat de fapt pe preşedintele Traian Băsescu şi Partidul Democrat Liberal de opoziţie, a afirmat Semjen. Ei nu vor să susţină relaţiile de prietenie care s-au dezvoltat între Băsescu şi premierul ungar Viktor Orban, a adăugat el.

Semjen a declarat că este în interesul fundamental al Ungariei să găsească un compromis cu România.

"Suntem dependenţi unii de alţii; cu alte cuvinte, Ungaria şi România, ungarii şi românii au o istorie comună. Acest lucru nu trebuie subordonat ... politicii", a adăugat Semjen.

Reînhumarea lui Nyiro ar însemna de fapt aducerea unui omagiu scriitorului şi oricine are dreptul la aşa ceva indiferent de afilierea politică, a conchis Semjen.

El a declarat, de asemenea, că noile legi precum acordarea de cetăţenie ungară maghiarilor care trăiesc în afara graniţelor Ungariei şi unificarea naţiunii în acest fel vor ajuta la vindecarea "rănilor Trianonului".

Zsolt Semjen a declarat pentru postul public de televiziune M1 că naţiunea ungară a fost dintotdeauna unită graţie limbii, moştenirii culturale şi istoriei sale. Unitatea a fost distrusă prin mijloace juridice după Trianon, dar acordarea cetăţeniei în prezent o poate reinstaura, a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici