Vicepreşedintele american Dick Cheney, inculpat pentru abuz în închisorile private

Vicepreşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, Dick Cheney, a fost inculpat de un juriu texan în cadrul unui caz de abuz în închisorile private, potrivit unor documente judiciare obţinute marţi.

46 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele american Dick Cheney, inculpat pentru abuz în închisorile private

Vicepreşedintele american Dick Cheney, inculpat pentru abuz în închisorile private (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Actul de inculpare, de trei pagini, afirmă că vicepreşedintele a obţinut profit din aceste abuzuri, deoarece a investit 85 de milioane de dolari într-o întreprindere care deţine părţi din închisorile private, şi că aceste abuzuri au permis un randament mai bun.

Documentul judiciar apreciază că este vorba despre "un conflict direct de interese", deoarece Cheney are influenţă asupra contractelor federale atribuite întreprinderilor care gestionează închisorile.

Vicepreşedintele este, de asemenea, acuzat că a comis "cel puţin delicte de agresiune" asupra deţinuţilor, permiţându-le altor deţinuţi să îi agreseze.

Actul de inculpare afirmă, de asemenea, că fostul secretar al Justiţiei Alberto Gonzales a "participat folosindu-se de poziţia sa (...) pentru a împiedica o inculpare privind neregulile comise, cum ar fi abuzurile din închisoarea privată Willacy County, în sudul Texasului".

Purtătorul de cuvânt al vicepreşedintelui Statelor Unite a refuzat să comenteze aceste informaţii, deoarece biroul său nu a primit încă o copie a dosarului.

"Nu vreau să speculez asupra opţiunilor juridice ale vicepreşedintelui", a declarat Megan Mitchell.

"Să aşteptăm să vedem dacă vom primi ceva", a adăugat ea.

Alte inculpări legate de aceasta au fost prezentate împotriva mai multor oficiali de rang înalt, situaţie descrisă de un avocat drept un circ provocat de un procuror local în căutarea revanşei în ultimele săptămâni de mandat.

"Suntem nerăbdători să avem ocazia de a obţine o analiză a faptelor de către un procuror independent şi competent şi suntem încrezători că odată ce acest lucru se va întâmpla, aceste acuzaţii vor fi abandonate", a declarat Michael R. Cowen, avocatul senatorului de Texas Eddie Lucio, şi el vizat de anchetă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici