Victoria partidelor pro-independenţă din Catalonia. Separatiştii catalani călătoresc la Bruxelles pentru a se întâlni cu liderul demis Carles Puigdemont

Oficialii catalani pro-independenţă vor pleca la Bruxelles, vineri, pentru a se întâlni cu preşedintele catalan demis Carles Puigdemont, după ce formaţiunile separatiste au obţinut majoritatea locurilor din Parlamentul regional, informează site-ul cotidianului The Telegraph.

1206 afișări
Imaginea articolului Victoria partidelor pro-independenţă din Catalonia. Separatiştii catalani călătoresc la Bruxelles pentru a se întâlni cu liderul demis Carles Puigdemont

Separatiştii catalani călătoresc la Bruxelles pentru a se întâlni cu liderul demis Carles Puigdemont

Directorul campanieni electorale ale preşedintelui demis Carles Puigdemont, Elsa Artadi, a afirmat că votul a oferit "un mandat clar" blocului pro-independenţă şi a cerut Guvernului de la Madrid să respecte alegerea catalanilor.

Aceasta a declarat că oficialii catalani vor pleca la Bruxelles pentru a vorbi cu Puigdemont, menţionând că sunt "cinci deputaţi (catalani) la Bruxelles şi trei în închisoare".

Membrii formaţiunilor politice pro-independeţă au obţinut 70 de locuri în Parlamentul regional, din totalul de 135, în timp ce opoziţia a obţinut doar 57. Această victorie oferă posibilitatea întoarcerii lui Carles Puigdemont în Catalonia.

Între timp, premierul spaniol Mariano Rajoy s-a întâlnit cu membrii cabinetului său, la Madrid, pentru a discuta cum să răspundă rezultatelor.

Puigdemont a declarat că rezultatul alegerilor "arată că poporul catalan a câştigat dreptul de a fi ascultat", iar "metoda premierului spaniol a eşuat să oprească mişcarea pentru independenţă".

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei, dizolvând Guvernul şi Parlamentul de la Barcelona, după ce regiunea şi-a proclamat independenţa. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia şi a decis arestarea liderilor catalani. Locuitorii Cataloniei s-au pronunţat pe 1 octombrie în favoarea independenţei regiunii faţă de Spania, într-un referendum considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici