Victorie a partidului GERB al primarului Sofiei, la alegerile din Bulgaria - estimări

Partidul de centru-dreapta al primarului Sofiei, Boiko Borisov, a câştigat alegerile legislative din Bulgaria, devansându-i pe socialiştii premierului în exerciţiu, Serghei Stanişev, dar fără a obţine majoritatea absolută, potrivit estimărilor a patru institute de sondaje.

28 afișări
Imaginea articolului Victorie a partidului GERB al primarului Sofiei, la alegerile din Bulgaria - estimări

Victorie a partidului GERB al primarului Sofiei, la alegerile din Bulgaria - estimări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Partidul GERB al lui Borisov este creditat cu 38,5 la sută până la 41,8 la sută din voturi, în timp ce socialiştii din PSB s-au clasat pe locul al doilea cu un procentaj cuprins între 17,11 şi 18,5 la sută, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne de patru institute de sondare a opinie publice.

Borisov, care şi-a concentrat campania pe lupta împotriva corupţiei, aproape că şi-a dublat scorul obţinut la alegerile europene. În schimb, socialiştii aflaţi la guvernare, care au pierdut 4 puncte procentuale la europene, au reuşit duminică, potrivit acestor estimări, să îşi menţină scorul din 7 iunie (18,5 la sută).

"Bulgaria va fi de acum un membru demn al Uniunii Europene. Nu va mai fi o guvernare a PSB şi MDL (minoritatea turcă)", a declarat preşedintele GERB Ţvetan Ţvetanov.

El a evitat totuşi să precizeze care vor fi partenerii GERB pentru formarea unui Guvern de coaliţie.

Un purtător de cuvânt al Partidului Socialist, Kornelia Ninova, a recunoscut înfrângerea zdrobitoare suferită de socialişti în raport cu alegerile legislative din 2005, când au câştigat 34 la sută din voturi.

Partidul minorităţii turce MDL a obţinut între 11,3 şi 13,5 la sută, potrivit aceloraşi surse, ultranaţionaliştii din Ataka între 8,8 şi 9,2 la sută, iar Coaliţia Albastră, potenţial partener al GERB, între 7,5 şi 8,2 la sută.

Alte două partide, populiştii din RZS şi partidul de dreapta Leader au trecut pragul de 4 la sută, potrivit institutelor Gallup, Alpha Research şi Sova-Harris.

Potrivit unei estimări a repartizării mandatelor, difuzate de institutele Alpha Research şi Sova-Harris, partidul de centru-dreapta GERB ar obţine între 115 şi 117 locuri din totalul de 240 ale Parlamentului, PSB între 39 şi 42, MDL între 29 şi 35, Ataka 20-21, Coaliţia Albastră 17, iar RZS zece locuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici