Victorie răsunătoare a partidului opozantei Aung San Suu Kyi, în Myanmar - rezultate parţiale

Numărarea parţială a voturilor în urma alegerilor care s-au desfăşurat în Myanmar a confirmat marţi dimineaţa o victorie răsunătoare a partidului opozantei Aung San Suu Kyi, fapt care deschide calea spre o schimbare istorică în fostul stat-paria, relatează site-ul agenţiei AFP.

329 afișări
Imaginea articolului Victorie răsunătoare a partidului opozantei Aung San Suu Kyi, în Myanmar - rezultate parţiale

Victorie răsunătoare a partidului opozantei Aung San Suu Kyi, în Myanmar - rezultate parţiale (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

În principala Cameră a Parlamentului, unde sunt 323 de locuri, primele rezultate care vizează 54 de locuri indică faptul că Liga Naţională pentru Democraţie (LND) a obţinut 49, iar partidul la putere, USDP, a obţinut trei locuri.

LND afirmă că a obţinut la nivel naţional peste 70 la sută din locuri. Acest lucru i-ar permite lui Aung San Suu Kyi să aibă o majoritate absolută în pofida prezenţei unui sfert din deputaţii militari, care nu susţin LND, potrivit sursei ciate.

Primele rezultate pozitive au fost înregistrate în regiunile Rangoon şi Mandalay, însă ultimele dintre ele arată faptul că LND domină chiar şi în regiuni precum Delta Irrawaddy. USDP îşi păstrează, în schimb, influenţa în regiuni precum statul Kayah sau statul Shan, afectate de conflicte armate etnice, unde "Doamna din Rangoon" a derulat o campanie intensă.

Ajunsă la putere după decenii de disidenţă (dintre care 15 ani în arest la domiciliu), "Doamna", în vârstă de 70 de ani, afişează prudenţă şi cere răbdare din partea adepţilor săi.

După decenii de juntă militară, apoi de dominaţie a moştenitorilor săi de la reformele democratice lansate în anul 2011, acest lucru ar reprezenta o revoluţie completă şi inedită pentru scena politică din Myanmar, comentează AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici