VIDEO Hosni Mubarak a fost achitat. DICTATORUL egiptean va fi pus în libertate

Curtea egipteană de Casaţie a dispus, joi, achitarea fostului dictator egiptean Hosni Mubarak acuzat de uciderea a sute de protestatari în timpul revoltei din 2011. Decizia Instanţei Supreme este definitivă, iar Mubarak, în vârstă de 88 de ani, va fi pus în libertate.

2055 afișări
Imaginea articolului VIDEO Hosni Mubarak a fost achitat. DICTATORUL egiptean va fi pus în libertate

Hosni Mubarak a fost achitat. DICTATORUL egiptean va fi pus în LIBERTATE

Într-un prim proces în iunie 2012, Mubarak a fost condamnat la închisoare pe viaţă dar sentinţa a fost anulată din motive tehnice, iar cazul a fost rejudecat. 

În timpul procesului, fostul dictator înlăturat de la putere a negat că a comandat uciderea protestatarilor şi a subliniat că istoria îl va judeca ca pe un patriot care şi-a servit ţara cu abnegaţie, relatează BBC.

Şi fostul său ministru de Interne, Habib al-Adly, precum şi patru dintre consilierii lui au fost achitaţi în timpul aceluiaşi proces. În plus, Curtea de Casaţie a respins cererile pe care le-au depus avocaţii familiilor protestatarilor pentru a se putea declanşa procese civile împotriva lui Mubarak.

Fostul dictator s-a aflat internat într-un spital militar în ciuda faptului că avea de ispăşit o sentinţă de trei ani pentru deturnare de fonduri. De altfel, încă din mai 2015, un judecător a decis eliberarea lui Mubarak din detenţie. Cu toate acestea, guvernul preşedintelui Abdul Fattah al-Sisi a ezitat să facă acest lucru de frica eventualelor revolte de stradă care ar fi putut apărea.  

Peste 800 de oameni au fost ucişi de forţele de securitate în timpul protestelor din Cairo, Alexandria sau Suez, în timpul revoltei de 18 zile care l-a obligat pe Mubarak să demisioneze după 30 de ani la putere.


 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici