VIDEO | Întâlnire de gradul zero. Momentul în care Vladimir Putin şi Donald Trump îşi strâng mâinile pentru prima dată. Summitul G20 de la Hamburg este în desfăşurare | Tusk salută declaraţiile lui Trump

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi omologul său american, Donald Trump, au dat mâna în momentul în care s-au întâlnit prima dată faţă în faţă, la summitul G20 de la Hamburg, urmând să aibă ulterior o întrevedere bilaterală, în cursul după-amiezii de vineri, a transmis Kremlinul.

5169 afișări

SUMMITUL G20 | Angela Merkel afirmă că milioane de oameni din întreaga lume aşteaptă soluţii de la liderii ţărilor dezvoltate

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că milioane de oameni aşteaptă soluţii la problemele globale de la liderii Grupului ţărilor dezvoltate (G20), informează agenţia de ştiri The Associated Press.

Merkel, care este gazda summitului G20 de la Hamburg, a mai afirmat că "soluţii pot fi găsite doar dacă suntem dispuşi la compromisuri".

În acelaşi timp, cancelarul german a mai declarat că liderii ar trebui să discute despre diferenţele care afectează relaţiile între state.

VIDEO | Prima întâlnire bilaterală oficială a summitului G20 | Donald Trump, "onorat" să îl întâlnească pe Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin aşteaptă "rezultate"

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a declarat "onorat" de întrevederea cu omologul său rus, Vladimir Putin, care a exprimat speranţa că prima întâlnire bilaterală "va aduce rezultate", relatează cotidianul The Guardian şi postul CNN.

"Este o onoare să fiu cu dumneavoastră", i-a spus Donald Trump lui Vladimir Putin în faţa jurnaliştilor, în cursul primei întrevederi oficiale, desfăşurată în oraşul german Hamburg cu ocazia summitului G20.

"Întâlnirea decurge foarte bine", a adăugat Donald Trump.

Vladimir Putin a replicat: "Sunt încântat să vă întâlnesc personal şi sper că întâlnirea noastră va aduce rezultate".

Întrebat de un jurnalist despre ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial american, Donald Trump a refuzat să răspundă, însă i-a spus lui Vladimir Putin: "Aştept să se întâmple o serie de lucruri favorabile pentru Rusia şi Statele Unite".

"Dragă domnule preşedinte Trump, am vorbit la telefon de câteva ori pe teme foarte importante din agenda bilaterală şi internaţională. În mod clar, conversaţiile telefonice nu sunt niciodată suficiente dacă vrem să găsim soluţii la probleme presante din agenda bilaterală şi la problemele acute de pe plan internaţional; sunt necesare întrevederi personale în acest sens", a spus Vladimir Putin, potrivit agenţiei Tass.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele american Donald Trump şi-au strâns mâinile în timpul primei lor întâlniri faţă în faţă în cadrul eummitului G-20 din oraşul Hamburg.

"Şi-au strâns mâinile şi au declarat că vor ţine întâlniri separate", a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitry Peskov într-o conferinţă de presă cu reporterii.

Întrebat dacă preşedintele rus este nerăbdător să discute cu omologul său american şi dacă va avea multe întrebări să îi pună, Putin a declarat că da.

Oficialul rus a precizat că Vladimir Putin a fost informat în legătură cu declaraţia de joi a lui Donald Trump despre "comportamentul destabilizator" al Rusiei, iar liderul de la Moscova va lua în calcul această afirmaţie şi altele în acest sens făcute de oficiali americani.

Întâlnirea a avut loc în timpul summit-ului G20 din Hamburg, Germania. Deşi cei doi lideri au purtat conversaţii telefonice, cei doi nu s-au întâlnit niciodată faţă în faţă. Mai multe imagini video lansate de guvernul german îi înfăţişează pe preşedinţi salutîndu-se şi strângându-şi mâinile, înainte ca Donald Trump să îi bată uşor pe spate..

Putin urmează să participe vineri la două şedinţe oficiale ale G20 şi la o întâlnire informală pentru a discuta despre chestiuni politice, precum terorismul mondial şi situaţia din Orientul Mijlociu. De asemenea, acesta va purta discuţii cu liderii grupului BRICS, care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

În cadrul summitului care va dura două zile, liderul rus va organiza şi o serie de întâlniri bilaterale cu alţi lideri străini, inclusiv cu preşedintele american Donald Trump. Putin se va întâlni, totodată, cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, şi cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe.

 

La întânirea dintre Putin şi Trump este pobisil să participe şi Rex Tillerson, Secretar de Stat, Sergei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

 

Printre chestiunile care vor fi abordate în discuţii se numără conflictul din Siria, schimbările climatice, dar şi ameninţările din partea Coreei de Nord.

Tusk salută declaraţiile lui Trump în sprijinul relaţiilor transatlantice,cere acţiuni în acest sens

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a salutat declaraţiile făcute de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, în sprijinul relaţiilor transatlantice, însă s-a declarat precaut în legătură cu acest lucru, relatează agenţia de ştiri Reuters.

Joi, în cursul vizitei sale la Varşovia, preşedintele Donald Trump şi-a afirmat angajamentul ferm faţă de NATO şi a criticat Rusia.

"Ieri (joi, n.red.), la Varşovia am auzit afirmaţii diplomatice surprinzătoare din partea preşedintelui american despre comunitatea transatlantică, despre cooperarea între Statele Unite şi Europa, despre civilizaţia şi tradiţia noastră politică comună, şi despre disponibilitatea de a proteja şi apăra întreaga comunitate occidentală", a declarat oficialul european, care anterior a fost premier al Poloniei.

"Aşteptam de mult timp să aud aceste cuvinte din partea preşedintelui Trump, însă întrebarea reală este dacă a fost un incident unic ori o nouă politică", a adăugat Tusk, aflat la Hamburg, unde participă la summitul G20. 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici