VIDEO Miting de proporţii la Londra, înainte de BREXIT. Criza din Marea Britanie a scos în stradă sute de mii de oameni

Sute de mii de oameni care se opun retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană s-au adunat sâmbătă pentru a mărşălui prin centrul Londrei, cerând un nou referendum, relatează Reuters.

29504 afișări
Imaginea articolului VIDEO Miting de proporţii la Londra, înainte de BREXIT. Criza din Marea Britanie a scos în stradă sute de mii de oameni

LIVE Miting de proporţii la Londra. Criza din Marea Britanie privind BREXIT-ul a scos în stradă mii de oameni

Protestatarii au pornit spre centrul Londrei cu bannere proclamând că "cel mai bun acord nu este Brexitul" şi "cerem un vot al poporului" în ceea ce organizatorii au spus că au participat mai mult de un milion de oameni şi a fost cel mai mare protest anti-Brexit de până acum.

"M-aş fi simţit altfel dacă ar fi un proces bine gestionat şi guvernul ar lua decizii sensibile. Dar este un haos complet", a declarat Gareth Rae, în vârstă de 59 de ani, care a călătorit din Bristol pentru a participa la demonstraţie.

"Ţara va fi împărţită indiferent ce se întâmplă şi este mai rău să fim împărţiţi pe o minciună", a adăugat acesta.

După trei ani de dezbateri, încă nu se ştie cum, când sau chiar dacă Brexitul se va întâmpla, pe măsură ce Theresa May încearcă să tragă o ieşire din cea mai gravă criză politică din ultimii zeci de ani din Marea Britanie.

May a sugerat, vineri, că s-ar putea să nu poată să treacă săptămâna viitoare prin Parlament acordul Brexit. The Times şi Daily Telegraph au anunţat că presiunea asupra premierului pentru a demisiona creşte.

"Este intolerabilă situaţia în care ne aflăm şi mă tem că Theresa este problema", a declarat Anna Soubry, parlamentar pro-UE care a părăsit partidul Conservator pentru a se alătura grupului Independent în februarie, pentru BBC TV.

„Trebuie să plece”

"Trebuie să plece şi avem nevoie de un prim-ministru temporar care să poată ajunge la un acord, să pună ţara pe primul loc şi să returneze acest lucru poporului britanic. Pentru asta protestăm astăzi", a adăugat aceasta.

Protestatarii pro-UE s-au adunat la Marble Arch la marginea parcului Hyde în jurul după-amiazei, înainte de a trece prin faţa biroul primului ministru de pe Downing Street şi a ajunge în faţa parlamentului.

Deşi nu exista o estimare oficială a cifrelor, un reporter Reuters a declarat că zeci de mii de persoane s-au adunat chiar înainte de începerea oficială a evenimentului.

Organizatorii sunt încrezători că mărimea mulţimii nu va depăşi un marş similar care a avut loc în luna octombrie, când susţinătorii au spus că au participat aproximativ 700.000 de persoane.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat vineri că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană depinde de Londra, în condiţiile în care liderii din Blocul comunitar au stabilit un plan în două părţi privind Brexit, relatează site-ul postului BBC.

Dacă Parlamentul britanic va aproba acordul negociat de Theresa May cu Bruxelles, Brexit-ul va fi amânat până pe 22 mai.

Dacă acordul nu va fi aprobat, însă, ieşirea Marii Britanii din UE va fi amânată doar până pe 12 aprilie.

În acest context, Donald Tusk a declarat că "orice este posibil până pe 12 aprilie", inclusiv o amânare mai îndelungată sau anularea Brexit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici