VIDEO Persoane evacuate din zona centralei de la Fukushima, ÎNDRUMATE să se întoarcă în casele abandonate pentru a nu pierde subvenţiile

Mii de persoane ce au fost evacuate din apropierea centralei nucleare avariate în 2011 la Fukushima sunt îndrumate să se reîntoarcă în locuinţele lor pentru a nu-şi pierde subvenţiile, în pofida îngrijorărilor în privinţa nivelurilor crescute de radioactivitate, informează The Guardian.

703 afișări
Imaginea articolului VIDEO Persoane evacuate din zona centralei de la Fukushima, ÎNDRUMATE să se întoarcă în casele abandonate pentru a nu pierde subvenţiile

Persoane evacuate din zona centralei de la Fukushima, îndrumate să se întoarcă în casele abandonate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Această directivă, condamnată ca fiind o încălcare a drepturilor evacuaţilor de a trăi într-un mediu lipsit de pericole, va afecta aproximativ 27.000 de persoane ce părăsiseră anterior zona ce a fost obligatoriu evacuată în urma celui mai mare accident nuclear din Japonia.

În urma dezastrului nuclear de la Fukushima, a doua cea mai mare calamitate după dezastrul de la Cernobîl din 1986, trei reactoare au fost avariate după cutremurul de nouă grade din martie 2011. Cutremurul a declanşat un tsunami care a devastat coasta nord-estică a Japoniei, ducând la moartea a aproximativ 19.000 de oameni şi la închiderea reactorului de răcire de la Fukushima.

Persoanele evacuate din apropierea centralei de la Fukushima riscă să piardă subvenţiile dacă nu se vor întoarce înapoi în fostele lor locuinţe pe care le consideră în continuare periculoase.

Guvernului îi este solicitat să declare zona din jurul centarlei de la Fukushima necorespunzătoare pentru locuirea de către oameni, decât în cazul în care nivelul de radioactivitate ajunge la o limită recomandată de Comisia Internaţională de Protecţie Radiologică.

La sfârşitul lunii februarie, ordinele de evacuare vor fi ridicate în alte patru oraşe şi sate din apropierea centralei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici