Viitoarele exerciţii nucleare ruseşti reprezintă o provocare pentru NATO

În condiţiile în care Vladimir Putin ameninţă că va folosi arme nucleare, Statele Unite şi aliaţii săi sunt provocaţi să efectueze în curând exerciţii de descurajare nucleară.

1433 afișări
Imaginea articolului Viitoarele exerciţii nucleare ruseşti reprezintă o provocare pentru NATO

Castle Bravo

Rusia organizează de obicei exerciţii nucleare în această perioadă a anului. Acestea vor include probabil lansarea de probă a rachetelor balistice, spun oficialii americani.

Dar având în vedere că Putin a ameninţat în mod deschis că va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia în invazia sa în desfăşurare a Ucrainei, unii oficiali occidentali sunt îngrijoraţi că Moscova ar putea încerca în mod deliberat să tulbure apele cu privire la intenţiile sale.

„De aceea nu doriţi să aveţi o retorică extraordinar de supraîncălzită în acelaşi timp când faceţi un exerciţiu nuclear”, a declarat un oficial occidental pentru Reuters, vorbind sub condiţia anonimatului.

Totuşi, oficialul şi-a exprimat „încrederea ridicată” în capacitatea Occidentului de a face această distincţie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat într-o conferinţă de presă la Bruxelles că alianţa va monitoriza foarte îndeaproape exerciţiile nucleare anuale ale Rusiei, aşa cum a făcut-o de zeci de ani.

La Casa Albă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat că aşa-numitele exerciţii „Grom” ale Rusiei vor implica manevre la scară largă ale forţelor sale nucleare strategice, inclusiv lansări de rachete reale. 

„Deşi probabil că Rusia crede că acest exerciţiu o va ajuta să-şi afişeze  puterea, în special în lumina evenimentelor recente, ştim că unităţile nucleare ruseşti se antrenează intens în această perioadă a anului”, a spus Kirby, adăugând că Statele Unite vor „monitoriza acest lucru în consecinţă”.

Un oficial american al apărării, sub condiţia anonimatului, a spus că exerciţiile ruseşti ar trebui să fie efectuate aproximativ în acelaşi timp cu exerciţiul anual de pregătire nucleară al NATO, care este numit „Miezul constant” şi va începe săptămâna viitoare.

„Credem că retorica nucleară rusă şi decizia sa de a continua cu acest exerciţiu în timpul războiului cu Ucraina sunt iresponsabile”, a declarat oficialul pentru Reuters.

„A pune arme nucleare pentru a constrânge Statele Unite şi aliaţii săi este iresponsabil”.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii trimise prin e-mail.

Oficialii au declarat până acum că Putin nu a luat încă măsuri pentru a sugera că se pregăteşte să lanseze o lovitură nucleară, dar retorica nucleară a Moscovei s-a intensificat în urma unei contraofensive de succes a armatei ucrainene în ultima lună.

În ultimele săptămâni, Putin a proclamat anexarea teritoriilor ucrainene şi a ameninţat că va apăra pământul rusesc cu arme nucleare. Un înalt oficial NATO a declarat miercuri că orice utilizare a armelor nucleare de către Rusia ar putea declanşa un „răspuns fizic” din partea alianţei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici