Viitorul energetic al Europei s-ar putea decide astăzi. Sunt gazul şi energia nucleară investiţii verzi? Comisia Europeană va da un răspuns

Comisia Europeană urmează să propună astăzi norme care să permită etichetarea unor centrale nucleare şi centrale pe bază de gaz ca fiind investiţii verzi, cu modificări minore faţă de un proiect anterior, a declarat o sursă din cadrul Comisiei pentru Reuters.

6751 afișări
Imaginea articolului Viitorul energetic al Europei s-ar putea decide astăzi. Sunt gazul şi energia nucleară investiţii verzi? Comisia Europeană va da un răspuns

Viitorul energetic al Europei s-ar putea decide astăzi. Sunt gazul şi energia nucleară investiţii verzi? Comisia Europeană va da astăzi răspunsul

Bruxelles-ul încearcă de mai bine de un an să stabilească dacă gazul şi energia nucleară ar trebui să fie etichetate ca fiind verzi în taxonomia UE, un manual de reguli care defineşte ce investiţii pot fi comercializate ca fiind prietenoase cu clima.

În normele finale care urmează să fie publicate astăzi, Comisia va confirma planurile de etichetare a centralelor pe gaz şi a celor nucleare drept investiţii sustenabile, cu condiţia ca acestea să îndeplinească anumite criterii, a declarat o sursă din cadrul Comisiei pentru Reuters.
Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze.

Planul a fost criticat de activiştii pentru mediu şi de unele guverne, ţările UE fiind împărţite pe acestă temă

Luni, patru ţări au solicitat în scris Comisiei să excludă gazul, invocând "lipsa dovezilor ştiinţifice" care să justifice etichetarea acestui combustibil ca fiind ecologic. Austria şi Luxemburg au ameninţat cu acţiuni în justiţie dacă UE va califica energia nucleară ca fiind sustenabilă.

Unele ţări, printre care România, dar şi Franţa, care obţine aproximativ 70% din energia sa de la centralele nucleare, susţin că această sursă de energie fără CO2 are un rol important în combaterea schimbărilor climatice, în timp ce unele ţări din Europa Centrală şi Est consideră că gazul este necesar pentru a renunţa la cărbune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici