Viitorul şef al NSA vrea să menţină colectarea datelor telefonice

Candidatul propus de Barack Obama la conducerea NSA a afirmat marţi că vrea mai multă "transparenţă" în acţiunile Agenţiei americane de informaţii, dar a apreciat, totodată, "vitală" continuarea colectării datelor telefonice.

170 afișări
Imaginea articolului Viitorul şef al NSA vrea să menţină colectarea datelor telefonice

Viceamiralul Michael Rogers (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă va fi confirmat de Senat, viceamiralul Michael Rogers îl va înlocui pe generalul Keith Alexander, care se retrage din activitate în momentul în care NSA se află în centrul unui scandal legat de amploarea programelor sale de colectare a informaţiilor despre viaţa privată a americanilor, practici dezvăluite de Edward Snowden.

În faţa senatorilor din cadrul Comisiei pentru Apărare, viceamiralul Rogers a spus că vrea să pună accent pe "transparenţă" în activităţile agenţiei. Însă el pledat, totodată, pentru menţinerea posibilităţii ca serviciile să obţină date legate de apeluri telefonice, precum numărul apelat, durata convorbirii, etc.

"Este vital de a putea fi în măsură să examinăm rapid conexiunile telefonice care ar fi legate de terorişti, cu scopul de a stabili dacă există vreo reţea", a apreciat viceamiralul.

Colectarea metadatelor de către NSA a provocat critici din partea populaţiei americane şi unor aliaţi ai Statelor Unite. Confruntat cu aceste critici, Barack Obama a anunţat în ianuarie că intenţionează să încadreze mai bine puterile agenţiei.

"Trebuie să lansăm un dialog cu privire la ceea ce facem şi motivul pentru care acţionăm astfel", a subliniat Michael Rogers.

El a mai spus că vrea să se asigure că NSA va fi "pe deplin responsabilă". "Vom face astfel încât procedurile să fie scrupulos respectate. Şi, când vom face greşeli, în cazul în care nu vom respecta aceste proceduri, ne vom expune motivele deschis", a explicat el.

Şeful CIA a ţinut un discurs aproape similar marţi, în cadrul unui forum organizat de Council on Foreign Relations, un centru de reflecţie american. "Viaţa privată, libertăţile civile, libertăţile individuale trebuie respectate", a apreciat John Brennan.

"În comunitatea de informaţii, încercăm să facem lucrurile corect. Credeţi-mă, se încearcă să se facă lucruri bune. Este o adevărată provocare. Unele legi, de fapt, nu au evoluat în acelaşi timp cu domeniul privat", a continuat el.

În prezent, Rogers conduce activităţile US Navy în domeniul cibernetic, după ce s-a aflat în fruntea Departamentului pentru Informaţii al Statului Major Interarme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici