Viktor Ianukovici cere Rusiei să îi garanteze securitatea. Mesajul preşedintelui demis pentru ucraineni

Preşedintele ucrainean demis sâmbătă de Parlament, Viktor Ianukovici, a cerut Moscovei să îi garanteze securitatea, au anunţat joi agenţiile ruse.

9599 afișări
Imaginea articolului Viktor Ianukovici cere Rusiei să îi garanteze securitatea. Mesajul preşedintelui demis pentru ucraineni

Viktor Ianukovici şi Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ianukovici se consideră în continuare preşedintele Ucrainei şi consideră ilegitime deciziile luate de Parlament, care a votat destituirea sa şi instituirea unei puteri de tranziţie, într-o declaraţie transmisă joi agenţiilor de presă ruseşti. 

Ianukovici, care a dispărut după ce a încercat fără succes, sâmbătă, să se îmbarce la bordul unui avion în fieful său din Doneţk, nu a oferit niciun indiciu cu privire la locul unde se află. El a cerut Rusiei să îi garanteze "securitatea personală" în faţa "extremiştilor".

Sugerând că se află în Rusia, o sursă din cadrul puterii ruse a declarat pentru agenţiile ruse că Moscova a "îndeplinit" această solicitare. 

Într-o declaraţie adresată "poporului ucrainean", transmisă agenţiilor de presă ruseşti, şeful statului demis s-a declarat "decis să se lupte până la capăt pentru a pune în aplicare compromisul semnat săptămâna trecută cu liderii opoziţiei, care s-a spulberat după destituirea sa de către Parlament şi plecarea lui de la Kiev.

"Mă consider şeful legitim al statului ucrainean", a asigurat Ianukovici.

"Din nefericire, tot ce se întâmplă în prezent în Parlamentul Ucrainei este nelegitim", a adăugat Ianukovici, subliniind absenţa din Parlament a numeroşi deputaţi ai formaţiunii sale, Partidul Regiunilor. 

"Mă văd constrâns să le cer autorităţilor Federaţiei Ruse să îmi asigure protecţia personală în faţa acţiunilor desfăşurate de extremişti", a adăugat el. "Asistăm pe străzile a numeroase oraşe din ţara noastră la o dezlănţuire de extremism. Mi-au fost adresate ameninţări fizice mie personal şi susţinătorilor mei".

Procurorul general adjunct Mikola Golomşa a declarat miercuri că Ianukovici, împotriva căruia Kievul a cerut un "mandat de arestare internaţional", se află în continuare în Ucraina. 

"Devine evident că poporul din sud-est şi din Crimeea nu acceptă vidul de putere şi arbitrariul care domneşte în ţară, când miniştrii sunt desemnaţi de mulţime în piaţa publică", a denunţat Viktor Ianukovici. 

El a subliniat că nu a "permis niciodată" recursul la armată în faţa crizei şi a adăugat că dacă o astfel de decizie ar fi luată astăzi, ea ar fi "ilegală şi criminală".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici