Viktor Orban anunţă că Ungaria va semna un acord cu Suedia privind industria de apărare

Ungaria şi Suedia sunt pe cale să semneze un acord substanţial privind industria de apărare, deschizând calea pentru ca parlamentul de la Budapesta să ratifice aderarea ţării nordice la NATO la începutul săptămânii viitoare, a declarat premierul Viktor Orban.

817 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban anunţă că Ungaria va semna un acord cu Suedia privind industria de apărare

Orban, care îl primeşte vineri pe omologul său suedez Ulf Kristersson, a declarat într-un interviu că acordul va marca ultimul act necesar pentru a-i convinge pe parlamentarii săi să susţină candidatura Suediei la NATO.

Votul de luni din parlamentul de la Budapesta este ultima aprobare necesară pentru intrarea Suediei în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, după admiterea Finlandei în aprilie anul trecut. Invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu doi ani, a codus la cererile celor două naţiuni nordice de a adera la bloc.

Kristersson a declarat anterior că cele două părţi ar putea discuta despre cooperarea în ceea ce priveşte avioanele de vânătoare Gripen fabricate în Suedia, pe care Ungaria le foloseşte în cadrul forţele aeriene.

Ungaria operează 14 Gripen în cadrul unui contract de închiriere care expiră în 2026, iar discuţiile au fost în curs de desfăşurare pentru prelungirea şi extinderea acestui contract.

Orban, cel mai apropiat aliat al Rusiei în Uniunea Europeană, şi-a reiterat, de asemenea, apelurile de a nu mai sprijini ceea ce el consideră a fi un efort sortit eşecului al Ucrainei de a respinge atacurile Rusiei. O victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie ar ajuta la influenţarea alianţei NATO spre această poziţie, a spus Orban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici