Viktor Orban susţine în PE dreptul Ungariei de a dezbate subiectul pedepsei cu moartea

Premierul ungar Viktor Orban a apărat, marţi, în faţa Parlamentului European, în numele libertăţii de exprimare, dreptul ţării sale de a dezbate o eventuală restabilire a pedepsei cu moartea, atrăgându-şi nemulţumirea unor europarlamentari.

255 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban susţine în PE dreptul Ungariei de a dezbate subiectul pedepsei cu moartea

Viktor Orban susţine în PE dreptul Ungariei de a dezbate subiectul pedepsei cu moartea (Imagine: AP/Mediafax Foto)

"Ungaria nu a semnat niciun acord în legătură cu ce trebuie să discutăm şi ce nu", a declarat Orban, subliniind că problema pedepsei capitale nu ar trebui să fie un "tabu".

El a generat un val de nemulţumire în Europa la sfârşitul lui aprilie, apreciind că subiectul pedepsei cu moartea, care a fost abolită în 1990 în Ungaria după înlăturarea de la putere a regimului comunist, a fost "repusă pe ordinea de zi".

Comisia Europeană a reamintit că abolirea pedepsei capitale este "o condiţie prealabilă pentru aderarea la UE" şi pentru a rămâne în cadrul blocului comunitar.

Vicepreşedintele Frans Timmermans a subliniat marţi, în prezenţa lui Orban, că "reintroducerea pedepsei capitale ar conduce la aplicarea articolului 7 al tratatului" fondator al UE, adică la sancţiuni împotriva Budapestei. Dacă va fi cazul "nu vom ezita nicio secundă" să declanşăm această procedură, a avertizat el.

În opinia lui Orban, regulile europene care interzic pedeapsa capitală nu sunt "înscrise în piatră, este vorba despre reguli scrise de om şi nu de Dumnezeu, prin urmare ele pot fi modificate". "Ne vom lupta pentru această libertate fundamentală care este libertatea de gândire", a insistat el.

Cu excepţia conservatorilor din cadrul PPE (grup din care face parte şi partidul lui Orban), aleşii europeni au rezervat o primire foarte critică acestui discurs.

"Vă antrenaţi ţara într-o derivă autocrată total incompatibilă cu valorile noastre umaniste şi democratice europene", a declarat fostul şef al diplomaţiei belgiene şi fost comisar european, Louis Michel.

Compatriotul său, Guy Verhofstadt, liderul liberalilor din Parlamentul European, a denunţat "provocările" lui Viktor Orban. El a criticat lansarea unei "consultări" a populaţiei pe tema imigraţiei, prin intermediul unui chestionar controversat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici