VIOLENŢE LA ATENA: Confruntări între poliţie şi tineri în timpul unui miting în memoria adolescentului ucis în 2008 - VIDEO, GALERIE FOTO

Confruntări între manifestanţi şi poliţie au avut loc marţi seara, în faţa Parlamentului din Atena, pe fondul sloganurilor care făceau apel la "insurecţie", în timpul unui miting în memoria unui adolescent ucis de un poliţist în urmă cu trei ani.

419 afișări
Imaginea articolului VIOLENŢE LA ATENA: Confruntări între poliţie şi tineri în timpul unui miting în memoria adolescentului ucis în 2008 - VIDEO, GALERIE FOTO

VIOLENŢE LA ATENA: Confruntări între poliţie şi tineri în timpul unui miting în memoria adolescentului ucis în 2008 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timp ce Parlamentul era reunit pentru a vota un nou buget de austeritate pentru 2012, forţele de securitate au dispersat un grup de protestatari care aruncau cu proiectile, după ce au distrus scările de marmură ale hotelului Marea Britanie situat în piaţa Syntagma.

Poliţia, care a utilizat gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare împotriva manifestanţilor, a arestat 11 persoane, potrivit unei surse din poliţie. Aproape 20 de persoane au fost rănite, între care circa 12 poliţişti.

Manifestanţii comemorau decesul lui Alexis Grigoropoulos, ucis la vârsta de 15 ani de un poliţist, la 6 decembrie 2008, o dramă care a declanşat tulburări urbane inedite în Grecia timp de peste o lună.

GALERIE FOTO

Aproximativ 2.000 de persoane, potrivit poliţiei, participau la mitingul organizat la iniţiativa unor partide de extremă-stânga şi anarhiste, în timp ce presa evalua numărul lor la aproximativ 4.000.

Pe faţada unui palat din piaţa Syntagma se puteau citi sloganuri ca "Poporul la arme!" sau "Lovitura de stat parlamentară se transformă în revoluţie", în timp ce o banderolă purta inscripţia "Decembrie 2008, nu vom uita".

În cursul după-amiezei, aproape 1.500 de liceeni şi studenţi, conform poliţiei, au manifestat de asemenea la Atena pentru acelaşi motiv, mici incidente având loc tot în piaţa Syntagma.

O sută de tineri au aruncat cocteluri Molotov şi pietre spre forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

"Bani pentru bănci, gloanţe pentru tineri, la trei ani după asasinatul comis de stat", se putea citi pe banderola din faţa cortegiului liceenilor.

La Salonic, al doilea oraş al Greciei, 400 de liceeni au manifestat. Un grup a avariat maşini şi a aruncat cu pietre asupa unei clădiri în care se află un minister, potrivit unei surse din poliţia locală, care a menţionat arestarea a zece persoane.

Cel care l-a ucis pe Alexis Grigoropoulos, poliţistul Epaminondas Korkoneas, în vârstă de 38 de ani, a fost condamnat în octombrie 2010 la închisoare pe viaţă, după ce a fost găsit vinovat că a tras intenţionat cu arma asupra victimei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici