Violenţe şi zeci de persoane arestate la protestele din SUA împotriva brutalităţii poliţiei

Mii de persoane s-au strâns sâmbătă în mai multe oraşe americane, inclusiv New York şi Washington, pentru a protesta împotriva brutalităţii poliţiei, aceasta fiind a treia zi de proteste, relatează Reuters online.

1514 afișări
Imaginea articolului Violenţe şi zeci de persoane arestate la protestele din SUA împotriva brutalităţii poliţiei

Violenţe şi zeci de persoane arestate la protestele din SUA împotriva brutalităţii poliţiei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Protestele de sâmbătă, organizate după ce două persoane de culoare au fost împuşcate mortal de ofiţerii de poliţie, în două incidente separate, au provocat închiderea principalelor artere din mai multe oraşe americane şi s-au soldat cu mai multe persoane rănite în urma confruntărilor între poliţie şi demonstranţi.

În pofida temerilor privind securitatea la aceste proteste, după ce, joi seara, un lunetist a împuşcat mortal cinci ofiţeri de poliţie la Dallas, oamenii au continuat protestele în mai multe oraşe americane.

A fost a treia zi consecutivă de proteste pe scară largă, după uciderea lui Alton Sterling de către poliţia din Baton Rouge şi moartea lui Philando Castilia într-o suburbie a St. Paul, Minnesota, ambele orase fiind sâmbătă scena unor proteste aprinse.

Poliţia din St. Paul a fost nevoită să intervină după ce protestatarii au blocat o arteră importantă a oraşului şi au început să aruncat cu pietre, sticle şi bucăţi de metal spre forţele ordine, rănind cel puţin trei ofiţeri, au anunţat autorităţile. Protestatarii spun că poliţia ar fi folosit gaze lacrimogene şi ar fi tras cu gloanţe de cauciuc.

Încăierări între poliţişti şi demonstranţi, inclusiv activişti de culoare din cadrul organizaţiei radicale Black Panther, dintre care unii înarmaţi cu arme de foc, s-au înregistrat şi la Baton Rouge. După o scurtă confruntare, poliţia a arestat cel puţin 30 de protestatari.

Peste o mie de persoane s-au strâns şi în New York, unde au blocat circulaţia pe Fifth Avenue.

Poliţia din New York a declarat că au arestat zeci de protestatari pentru că au blocat o arteră principală a oraşului.

Situaţia a rămas tensionată la Dallas şi sâmbătă, sediul poliţiei şi blocurile din jur fiind izolate, iar echipele de intervenţie SWAT au fost desfăşurate după ce poliţia a primit o ameninţare anonimă care viza ofiţerii din oraş. Poliţia a percheziţionat un garaj de parcare având informaţii privind o "persoană suspectă", dar nu a fost găsit nici un suspect.

În cadrul unei conferinţe de presă organizată după summitul de la Varşovia, preşedintele Barack Obama a vorbit pe larg despre situaţia tensionată din Statele Unite.

"În primul rând, pe cât de dureroasă a fost această săptămână, cred cu tărie că America nu este atât de divizată cum unii au sugerat," a declarat preşedintele american.

"Când începem să sugerăm că există o polarizare uriaşă, şi că ne-am fi întors la situaţia din anii '60, pur şi simplu acest lucru nu este adevărat," a adăugat Obama. "Nu vedem revolte, şi nici nu vedem poliţia încercând să pedepsească oamenii care protestează paşnic."

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici