Violenţele au continuat joi noapte la Beirut, provocând moartea a cel puţin zece persoane

Violenţele au continuat, joi, la Beirut după ce gruparea şiită Hezbollah, sprijinită de Iran, a anunţat că Guvernul libanez, susţinut de Statele Unite, i-a declarat război prin decizia de desfiinţare a reţelei sale de telecomunicaţii.

13 afișări
Imaginea articolului Violenţele au continuat joi noapte la Beirut, provocând moartea a cel puţin zece persoane

Violenţele au continuat joi noapte la Beirut, provocând moartea a cel puţin zece persoane (Imagine: Mediafax Foto)

O serie de surse din cadrul serviciilor de securitate au declarat că cel puţin zece persoane au fost ucise iar alte 20 rănite. Capitala libaneză a răsunat în cursul nopţii de joi spre vineri de exploziile grenadelor şi rafalele de mitralieră, în cele mai grave violenţe înregistrate după încheierea războiului civil din perioada 1975-1990.

Liderul coaliţiei de guvernământ, Saad al-Hariri, a propus încheierea unui armistiţiu pentru a pune capăt violenţelor, potrivit căruia deciziile Guvernului care au generat iritarea militanţilor şiiţi sunt considerate o "neînţelegere".

Deciziile respective ar fi apoi transferate armatei libaneze, neutră în confruntările dintre cele două părţi, comandantul trupelor, generalul Michel Suleiman, având dreptul de a suspenda aplicarea acestora.

Postul de televiziune al-Manar, controlat de gruparea Hezbollah, a citat un oficial al opoziţiei libaneze care a declarat că respinge orice propunere de încheiere a conflictului, în afară de cele avansate de liderul Hezbollah. Şeicul Hassan Nasrallah a cerut joi dimineaţă ca deciziile Guvernului să fie anulate.

Consiliul de Securitate al ONU a făcut apel la "calm şi reţinere", recomandând tuturor părţilor să recurgă la dialog. Casa Albă a cerut grupării Hezbollah să pună capăt actelor "dezbinatoare".

Militanţii grupăriilor şiite Hezbollah şi Amal au fost implicaţi în schimburi de focuri şi atacuri cu grenade cu forţele proguvernamentale, printre care şi adepţi ai mişcării Viitorul Sunnit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici