Violenţele de la protestele antiimigraţie din oraşul german Chemnitz, alimentate de „ştiri false”- oficiali

Grupuri de extremă-dreapta au răspândit "ştiri false" pentru a-şi mobiliza susţinătorii pentru protestele violente antiimigraţie din oraşul Chemnitz, care au avut loc după ce un cetăţean german a fost înjunghiat mortal, aparent de doi azilanţi, au declarat oficiali germani, potrivit agenţiei Dpa.

1943 afișări
Imaginea articolului Violenţele de la protestele antiimigraţie din oraşul german Chemnitz, alimentate de „ştiri false”- oficiali

Violenţele de la protestele antiimigraţie din oraşul german Chemnitz, alimentate de "ştiri false"-oficiali

"Trebuie să recunoaştem că mobilizarea pe internet a fost mai puternică decât în trecut", a declarat Michael Kretschmer, premierul landului Saxonia, unde au avut loc protestele violente de duminică şi luni.

Mii de simpatizanţi de extremă-dreapta şi antiimigraţie s-au adunat duminică şi luni în centrul oraşului Chemnitz, iar o contramanifestaţie s-a desfăşurat la doar câţiva metri distanţă, participanţii la acest eveniment acuzând extrema dreaptă că se foloseşte de acest incident pentru a obţine capital politic.

Înjunghierea unui cetăţean german - aparent de către doi azilanţi din Irak şi Siria - a provocat proteste violente care au fost parţial alimentate de zvonuri false că victima ar fi intervenit pentru a proteja o femeie.

Poliţia a infirmat acest zvon, care a fost răspândit în special de grupuri de extremă-dreapta şi chiar de organizatorul protestelor.

Kretschmer a spus că furia protestatarilor "s-a bazat pe comentarii xenofobe, informaţii false şi teorii ale conspiraţiei (…) s-a bazat pe ştiri false".

La protestele care au urmat uciderii bărbatului german au participat aproximativ 6.000 de simpatizanţi de extremă-dreapta şi circa 1.000 de contramanifestanţi. Doi poliţişti, nouă simpatizanţi de extremă dreapta şi nouă contramanifestanţi au fost răniţi în cursul protestelor.

În cursul protestelor s-au înregistrat agresiuni comise de simpatizanţii de extremă-dreapta împotriva străinilor. Cancelarul german Angela Merkel a condamnat categoric aceste acţiuni.

Presa locală relatează că participanţii la mitingul extremei drepte au proferat ameninţări violente la adresa imigranţilor, în timp ce contramanifestantii au scandat lozinci anti-naziste.

Luni, mişcare de extremă-dreapta Pegida a îndemnat la proteste în legătură cu crima de la Chemnitz, iar un Markus Frohnmaier, un parlamentar din cadrul formaţiunii populiste Alternativă pentru Germania (AfD), a scris pe Twitter că "dacă statul nu-şi mai protejează cetăţenii atunci oamenii ies în stradă şi se protejează singuri".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici