Visa şi MasterCard blochează viramentele către WikiLeaks

Compania Visa a suspendat autorizarea tuturor plăţilor către WikiLeaks, după ce MasterCard International blocase anterior viramentele adresate site-ului, considerând activităţile sale drept "ilegale".

26 afișări
Imaginea articolului Visa şi MasterCard blochează viramentele către WikiLeaks

Visa şi MasterCard blochează viramentele către WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Visa Europe a decis să suspende autorizarea de plăţi către site-ul WikiLeaks, în aşteptarea unor elemente suplimentare privind natura activităţilor sale şi înainte de a afla dacă el contravine regulamentului de funcţionare al Visa", precizează un comunicat al societăţii.

"Este o decizie pe care am luat-o din proprie iniţiativă", a declarat un purtător de cuvânt al Visa. "Nu cred că am acţionat sub efectul unei presiuni exercitate de vreun Guvern", a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al MasterCard a apreciat activitatea WikiLeaks drept ilegală. "Regulamentul MasterCard interzice clienţilor să se angajeze sau să faciliteze, direct sau indirect, orice acţiune ilegală", a declarat Chris Monteiro, citat de CNET, un site de informaţii privind noile tehnologii.

WikiLeaks, care a provocat furia Washingtonului prin publicarea a mii de documente militare şi note diplomatice americane, a cerut publicului să facă donaţii pentru a-i susţine activităţile.

Postfinance, filiala bancară a Poştei elveţiene, anunţase luni că a închis contul australianului Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, din cauza unor "false declaraţii privind domiciliul său, la deschiderea contului".

Acest cont, care ar fi fost destinat donaţiilor pentru apărarea lui Julian Assange şi altor membri ai WikiLeaks, a fost retras de pe site.

Însă logo-urile MasterCard şi Visa apăreau în continuare marţi pe pagina de viramente prin card bancar de pe site-ul WikiLeaks.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici