Visul Finlandei şi Suediei de intra în NATO ar putea fi spulberat de Turcia. Erdogan, noi declaraţii dure: "Nu ne daţi înapoi teroriştii, dar ne cereţi să deveniţi membri NATO?"

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că Suedia nu ar trebui să se aştepte ca Turcia să aprobe candidatura sa la NATO fără să îi returneze pe "terorişti", iar delegaţiile suedeză şi finlandeză nu ar trebui să vină în Turcia pentru a o convinge să le sprijine aderarea la alianţă.

1280 afișări
Imaginea articolului Visul Finlandei şi Suediei de intra în NATO ar putea fi spulberat de Turcia. Erdogan, noi declaraţii dure: "Nu ne daţi înapoi teroriştii, dar ne cereţi să deveniţi membri NATO?"

Erdogan, declaraţii dur eîn ziua în care Suedia şi Finlanda şi-au depus candidatura la NATO: "Nu ne daţi înapoi teroriştii, dar ne cereţi să deveniţi membri NATO?"

Finlanda şi Suedia şi-au depus astăzi oficial candidatura pentru a adera la alianţa NATO. Procesul de aderare ar urma să dureze doar câteva săptămâni, dar comentariile preşedintelui turc ar putea duce la o îngreunare a procesului. Pentru a intra în NATO, o ţară are nevoie de votul tuturor mebrilor alianţei.

Ankara afirmă că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane despre care spune că au legături cu grupuri pe care le consideră teroriste - grupul militant Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi adepţii lui Fethullah Gulen. Turcia acuză grupurile că au încercat să orchestreze o lovitură de stat în 2016.

Radiodifuzorul de stat turc TRT Haber a precizat luni că Suedia şi Finlanda nu au aprobat repatrierea celor 33 de persoane solicitate de Turcia.

"Deci nu ne daţi înapoi teroriştii, dar ne cereţi să deveniţi membri NATO? NATO este o entitate pentru securitate, o organizaţie pentru securitate. Prin urmare, nu putem spune 'da' fiind privaţi de securitate", a declarat Erdogan.

Erdogan a mai spus că Turcia se va opune aderării la NATO a celor care au impus sancţiuni Ankarei. Suedia şi Finlanda au interzis exporturile de arme către Turcia după incursiunea acesteia în Siria împotriva forţelor kurde în 2019.

NATO şi Statele Unite au declarat recent că sunt încrezătoare că Turcia nu va împiedica aderarea celor două ţări nordice.

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a declarat sâmbătă că Turcia nu a închis uşa aderării Suediei şi Finlandei la NATO, dar a dorit negocieri şi o reprimare a ceea ce consideră a fi activităţi teroriste.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici