Vlad Filat i-a cerut lui Vladimir Putin un preţ mai mic pentru gaze

Premierul moldovean Vlad Filat, aflat la Sankt-Petersburg pentru a participa la summitul CSI (Comunitatea Statelor Independente), i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, un preţ mai mic pentru gazele ruseşti şi un contract de achiziţionare a acestuia pe cinci ani, relatează PRO TV Chişinău.

296 afișări
Imaginea articolului Vlad Filat i-a cerut lui Vladimir Putin un preţ mai mic pentru gaze

Sediul Gazprom, Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul rus nu i-a oferit un răspuns imediat acestuia, dar a promis că va transmite solicitarea sa oficialilor din cadrul companiei Gazprom. Actualul contract de import de gaze expiră la sfârşitul lui 2011.

"Sperăm că un nou acord va fi redactat până la jumătatea lui noiembrie. Au fost organziate trei runde de negocieri. Este important pentru noi să stabilim o perioadă a valabilităţii acordului şi condiţiile de livrare a gazului, precum şi termenii de furnizare şi de plată. Vom primi gaz şi furnizorul va fi plătit", a declarat Filat, citat de Itar-Tass, în pagina electronică.

Potrivit PRO TV Chişinău, Filat i-a mai cerut lui Putin să prelungească licenţa Terminalului din Moscova, prin care se importă în Rusia vinurile moldoveneşti, ceea ce premierul rus a acceptat.

"Sperăm că vinul nostru va ajunge la clienţi", a declarat Filat. "Inclusiv ruşi", a adăugat Putin, citat de Itar-Tass.

Potrivit agenţiei ruse, Putin a întrebat dacă delegaţia moldoveană a adus vin la Sankt-Petersburg, iar Filat i-a răspuns că aceast a fost deja prezentat.

"În afară de un vin bun, am adus o sticlă de congac bun fabricat în 1946, anul naşterii patriarhului Kiril. Acesta este pentru dumneavoastă", i-a spus Filat lui Putin.

El a mulţumit Rusiei pentru asistenţa oferită în reluarea negocierilor în format 5+2 în conflictul transnistrean, suspendate în 2006.

În timp ce Filat se află în Rusia, preşedintele interimar Marian Lupu a mers la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului European, transmite PRO TV Chişinău. Acesta şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia periculoasă din R. Moldova, adăugând că procesul de integrare europeană depinde de cum vor evolua lucrurile. Potrivit lui Jerzy Buzek, progresul pe calea integrării îl poate realiza doar alianţa aflată în prezent la guvernare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici