Vladimir Putin a interzis un spectacol de marionete, din cauza unor aluzii "homosexuale"

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a solicitat, prin intermediul Ministerului Culturii, anularea a două spectacole, printre care unul de marionete, programate în cadrul International Open Book Festival, care a debutat miercuri la Moscova, din cauza "propagandei homosexuale".

611 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin a interzis un spectacol de marionete, din cauza unor aluzii "homosexuale"

Vladimir Putin a interzis un spectacol de marionete, din cauza unor aluzii "homosexuale" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizatorii festivalului internaţional de carte au primit, cu două zile înainte de începerea evenimentului, o scrisoare din partea lui Vladimir Aristarhov, ministrul adjunct al Culturii, prin care se solicita anularea a două spectacole programate cu acest prilej, conform lefigaro.fr.

Primul dintre ele, intitulat "Ierbivore", de Maxim Kuroşkin şi Talgat Batalov, este o piesă de teatru contemporan, centrată pe tema sexualităţii, descrisă de un critic de la publicaţia Moscow Times drept "un basm istorisit sub efectul steroizilor".

Celălalt eveniment, intitulat "Sufletul unei perne", este un spectacol de marionete pentru copii. Acţiunea spectacolului are loc într-o creşă, iar personajele sunt perne. Potrivit descrierii Maşei Lipman, corespondentă a publicaţiei New Yorker la Moscova, "una dintre perne este diferită: este umplută cu săculeţi cu grâu negru în loc de fulgi. Faţa de pernă este puţin ruptă, iar pernei îi este teamă să nu fie aruncată la gunoi. Însă în cele din urmă se împrieteneşte cu un băieţel mai timid". Singura problemă a poveştii a fost însă, pentru Ministerul Culturii, faptul că perna hipoalergenică ce se împrieteneşte cu băieţelul are nume de băiat.

Ministerul Culturii a solicitat retragerea spectacolului de marionete precizând: "Potrivit informaţiilor noastre, în piesa «Sufletul unei perne», se pot detecta elemente de propagandă homosexuală adresate copiilor. (...) Conţinutul acestor două piese intră în conflict cu valorile morale tradiţionale, acceptate în cultura rusă. În eventualitatea în care aceste două producţii nu vor fi anulate, Ministerul Culturii îşi va retrage susţinerea de sponsor oficial al acestei manifestări".

Deşi ameninţarea nu pare atât de gravă, organizatorii au ales să anuleze piesele de teatru în chestiune, semn că, după votarea legii din 2013, care interzice "propaganda homosexuală" în faţa minorilor, regimul lui Vladimir Putin adoptă din ce în ce mai frecvent direcţia conservatorismului social.

Recent, un critic de artă rus a fost înlăturat din postul de conservator al pavilionului Rusiei de la Bienala de la Veneţia, care se desfăşoară între 17 iunie şi 24 noiembrie, în timp ce un istoric a trebuit să renunţe la catedra universitară, deoarece au criticat în mod public anexarea Crimeii.

Unii participanţi la festival şi-au exprimat solidaritatea anulând propriile evenimente, printre care revista Novoe Literaturnoe Obozrenie (Noul Observator literar) şi editura pentru copii KompasGid.

Potrivit publicaţiei New Yorker, alte reviste, dar şi autori şi personalităţi ale lumii culturale au refuzat să participe la festival, în urma acestui incident.

Totodată, Clubul scriitorilor din Statele Unite PEN, format din 3.500 de scriitori americani, a solicitat Guvernului din Rusia să "oprească regimul de cenzură, din ce în ce mai răspândit", după ce a aflat de anularea spectacolelor.

A noua ediţie a International Open Book Festival, a debutat pe 11 iunie, la Moscova, şi se va încheia sâmbătă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici