Vladimir Putin a semnat un decret privind reabilitarea tătarilor din Crimeea

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat luni că a semnat un decret privind reabilitarea tătarilor din Crimea în calitate de popor reprimat în timpul lui Stalin, un gest în favoarea acestei minorităţi musulmane care s-a arătat ostilă alipirii la Rusia.

6814 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin a semnat un decret privind reabilitarea tătarilor din Crimeea

Vladimir Putin a semnat un decret privind reabilitarea tătarilor din Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ţin să vă informez că am semnat un decret privind reabilitarea tătarilor din Crimeea, a armenilor, germanilor, grecilor, tuturor celor care au suferit în timpul represiunii stailiniste", a anunţat el în cadrul unei reuniuni guvernamentale, citat de agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Tătarii din Crimeea, care reprezintă aproximativ 12 la sută din populaţia peninsulei, au boicotat în mare parte referendumul din 16 martie, care a condus la alipirea Crimeei la Rusia.

Toată populaţia de tătari din Crimeea a fost deportată în Asia Centrală la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial de către Stalin, care o acuza de colaborare cu germanii.

Tătarilor nu li s-a permis să se întoarcă în Crimeea decât după perestroika, la sfârşitul epocii sovietice. Ucraina nu a adoptat niciodată legea privind reabilitarea lor, iar tătarii se confruntă în continuare cu probleme privind proprietatea asupra terenurilor, în special.

Formată în prezent din aproximativ 300.000 de persoane, această comunitate cere să beneficieze de o lege rusă din 1991 privind "Reabilitarea popoarelor reprimate", care oferă dreptul la unele compensaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici