Vladimir Putin cere demascarea ONG-urilor "distructive"

Preşedintele Vladimir Putin le-a cerut, luni, serviciilor de securitate ruse (FSB) să acţioneze împotriva organizaţiilor neguvernamentale folosite în "scopuri distructive" împotriva puterii, astfel încât să se evite în Rusia scenariul care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean.

451 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin cere demascarea ONG-urilor "distructive"

Vladimir Putin cere demascarea ONG-urilor "distructive" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Legislaţia rusă reuneşte toate condiţiile necesare pentru ca organizaţiile neguvernamentale să îşi poată desfăşura activităţile liber şi transparent. Nu ne permitem niciodată ca ele să fie folosite în scopuri distructive, aşa cum a fost cazul în Ucraina", a declarat el în cadrul unei reuniuni a FSB, potrivit imaginilor difuzate de televiziune ruse, relatează AFP.

Potrivit lui, "structurile neonaziste, naţionaliste şi combatante, devenite principala forţă de atac a loviturii de stat anticonstituţionale, au fost finanţate în mare parte din străinătate prin ONG-uri" în Ucraina.

Rusia a acuzat în mai multe rânduri occidentalii că au susţinut o lovitură de forţă în Ucraina, care a condus la îndepărtarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici şi că a garantat acţiunile extremiştilor ultranaţionalişti la Kiev.

"Trebuie să facem distincţie între activităţile opoziţiei legale, care există în fiecare ţară democratică, şi extremism, care se bazează pe incitarea la ură (...), respingerea legii şi a Constituţiei", a apreciat preşedintele.

"Trebuie să vedem diferenţa dintre a se opune în mod civilizat puterii şi a servi interesele străine în detrimentul propriei ţări", a declarat el.

De la revenirea sa la Kremlin, în 2012, Vladimir Putin a consolidat controlul asupra organizaţiilor neguvernamentale, o nouă lege obligându-le pe cele care beneficiază de finanţări externe şi care au o activitate politică să se înregistreze şi să se afişeze ca "agenţi străini".

La reuniunea FSB de luni, preşedintele rus a declarat că în 2013, 46 de cadre care lucrau pentru serviciile de informaţii străine au fost demascate, precum şi 258 de agenţi, graţie muncii organismelor de securitate ruse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici