Vladimir Putin critică "cinismul" Occidentului faţă de Siria şi Iran

Premierul şi candidatul la alegerile prezidenţiale ruse din martie, Vladimir Putin, a criticat luni atitudinea "cinică" a Occidentului faţă de Siria şi a avertizat împotriva oricărui atac militar împotriva Iranului, într-un articol publicat luni.

702 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin critică "cinismul" Occidentului faţă de Siria şi Iran

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Putin a apărat vehement dublul veto al Rusiei şi Chinei la începutul lui februarie în Consiliul de Securitate al ONU împotriva unei rezoluţii prezentate de ţările occidentale şi arabe ce condamnă represiunea din Siria, aliat de lungă durată al Moscovei.

Occidentalii "nu mai au răbdare pentru a elabora o abordare echilibrată" în privinţa Siriei la Consiliul de Securitate al ONU, a scris Putin în acest text lung, publicat de cotidianul Moskovskie Novosti şi consacrat în special politicii externe.

"Nu mai rămâne decât să cerem opoziţiei armate să facă acelaşi lucru ca forţele guvernamentale, adică unităţile de luptă să se retragă din oraşe", a adăugat el.

"Refuzul de a face aşa ceva este cinic", a subliniat Putin, apărând linia diplomaţiei ruse care acuză Occidentul că privilegiază opoziţia în detrimentul regimului Bashar al-Assad.

Represiunea sângeroasă a mişcării de contestare din Siria a provocat moartea a peste 7.600 de persoane începând din martie 2011, potrivit organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.

"Sper că Statele Unite şi alte ţări vor lua în considerare trista experienţă (din Libia, n.red.) şi nu vor utiliza un scenariu de recurgere la forţă în Siria fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU", a avertizat Putin.

Vladimir Putin s-a pronunţat, de asemenea, împotriva oricărui atac militar împotriva Iranului, o altă ţară cu care Moscova întreţine relaţii comerciale şi militare.

"Rusia este alarmată de ameninţarea tot mai mare cu un atac militar împotriva acestei ţări. Dacă acest lucru se produce, consecinţele vor fi cu adevărat catastrofale. Adevărata lor amploare este imposibil de imaginat", a scris Putin.

Iranul este suspectat de ţările occidentale că încearcă să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea unui program civil. În ultimele săptămâni, Israelul, inamic jurat al Republicii Islamice, a avut o atitudine ambiguă cu privire la posibilitatea de a bombarda instalaţiile iraniene.

Reiterând criticile Rusiei faţă de intervenţia forţelor NATO în Libia - un alt aliat al Moscovei - Putin a apreciat că susţinerea occidentalilor faţă de Primăvara Arabă ar putea fi motivată de interese comerciale.

"Reiese că în ţările afectate de Primăvara Arabă, aşa cum a fost cazul anterior în Irak, întreprinderile ruseşti şi-au pierdut poziţiile pe care le dezvoltaseră timp de decenii pe pieţele locale", a apreciat Putin.

"Este posibil ca aceste evenimente tragice să fie într-o oarecare manieră stimulate nu numai de respectul drepturilor omului ci şi de interesele unora pentru redistribuirea contractelor", a adăugat el.

În acest articol care abordează relaţiile cu Asia, Europa şi Statele Unite, Putin insistă în special asupra dezvoltării unor legături cu China şi Uniunea Europeană, şi critică Statele Unite.

"Americanii sunt obsedaţi de ideea de a fi total invulnerabili, dar acest lucru este utopic. Aici este fondul problemei", a apreciat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici