Vladimir Putin: Planul de pace ucrainean nu este viabil şi realist fără negocieri cu insurgenţii

Vladimir Putin afirmă că planul de pace elaborat de către omologul său ucrainean Petro Poroşenko nu trebuie să aibă "un caracter de ultimatum" pentru insurgenţii proruşi şi că nu va fi "viabil" şi "realist" fără un dialog, a anunţat sâmbătă serviciul de presă al Kremlinului.

7587 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin: Planul de pace ucrainean nu este viabil şi realist fără negocieri cu insurgenţii

Kremlin: Încetarea focului anunţată de Kiev reprezintă un ultimatum adresat insurgenţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Planul de pace al domnului Poroşenko nu trebuie să aibă un caracter de ultimatum pentru insurgenţi", a declarat Putin, citat într-un comunicat, adăugând că el "susţine", cu toate acestea, decizia preşedintelui ucrainean de a ordona o încetare unilaterală a focului care să le permită rebelilor proruşi să depună armele.

"Planul propus, dacă nu este urmat de eforturi concrete în vederea deschiderii unui dialog, nu va fi nici viabil şi nici realist", a nuanţat el.

"Posibilitatea care s-a oferit odată cu încetarea operaţiunilor militare trebuie să fie exploatată în vederea declanşării unui dialog constructiv şi ajungerii la un compromis politic între părţile beligerante din estul Ucrainei", a continuat el.

Preşedintele rus a catalogat de asemenea ca "inadmisibil" incidentul care a avut loc vineri, când un tir efectuat de pe teritoriul ucrainean asupra unui post de frontieră rusesc s-a soldat cu rănirea unui grănicer.

Vladimir Putin "îndeamnă cele două părţi în conflict să înceteze toate operaţiunile şi să se aşeze la masa negocierilor", se arată în finalul comunicatului.

Luni, Moscova a criticat dur anunţul privind încetarea unilaterală a focului, făcut vineri de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, declarând că, în realitate, este vorba de un "ultimatum" adresat insurgenţilor din sud-estul Ucrainei, pentru ca ei să lase armele jos.

"O primă analiză arată, din păcate, că aceasta nu este o invitaţie la pace şi negocieri, ci un ultimatum adresat insurgenţilor din sud-estul Ucrainei, pentru ca ei să-şi depună armele", a declarat serviciul de presă al Kremlinului, citat de agenţiile de presă ruse.

Recent, Poroşenko a anunţat că serviciile de securitate ucrainene vor implementa, începând de vineri seară, o încetare unilaterală a focului.

"Astăzi, 20 iunie, va începe aplicarea armistiţiului. Încetarea unilaterală a focului va dura până pe 27 iunie", a declarat Petro Poroşenko în cursul unei vizite în regiunea Doneţk, un bastion al insurgenţilor separatişti proruşi.

Planul de pace prezentat vineri de Poroşenko va începe să fie aplicat odată cu armistiţiul. Acest plan conţine puncte referitoare la "dezarmare", "garantarea unui culoar pentru plecarea mercenarilor ruşi şi ucraineni", precum şi "descentralizarea puterii şi protejarea limbii ruse prin intermediul unor amendamente la Constituţie", potrivit site-ului televiziunii private Inter TV.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici