Vladimir Putin primeşte o nouă lovitură din partea UE. Danemarca ar putea bloca accesul tancurilor petroliere ruseşti

Danemarca va avea sarcina de a inspecta şi, eventual, de a bloca tancurile petroliere ruseşti care navighează prin apele sale, conform noilor planuri ale UE, în timp ce puterile occidentale se străduiesc să aplice un plafon de preţ pe care Kremlinul îl evită.

5978 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin primeşte o nouă lovitură din partea UE. Danemarca ar putea bloca accesul tancurilor petroliere ruseşti

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Danemarca ar urma să vizeze tancurile petroliere care tranzitează strâmtorile daneze fără asigurare occidentală, în conformitate cu legile care permit statelor să verifice navele ce reprezintă ameninţări la adresa mediului, afirmă surse citate de Financial Times.

Tot petrolul rusesc transportat prin Marea Baltică, aproximativ 60% din totalul exporturilor sale de petrol pe mare, traversează strâmtorile daneze în drumul său spre pieţele internaţionale.

Propunerea vine în contextul în care oficialii occidentali recunosc că "aproape niciunul" dintre transporturile de ţiţei rusesc nu a fost vândut sub plafonul de 60 de dolari pe baril luna trecută, la 11 luni după ce grupul G7 a impus această măsură ca răspuns la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina.

Veniturile din petrol reprezintă un element esenţial al maşinăriei de război a preşedintelui Vladimir Putin. Câştigurile din ţiţeiul rusesc din acest an i-au sporit capacitatea de a-şi finanţa forţele armate, într-un moment în care Ucraina este din ce în ce mai îngrijorată de sprijinul financiar din partea Occidentului.

Volumul de petrol rusesc care trece zilnic prin Danemarca este echivalentul a aproximativ 2 milioane de barili de ţiţei sau a trei nave Aframax, o navă obişnuită folosită pentru exporturile ruseşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici