Vladimir Putin: Voi fi un preşedinte mai presus de partide

Vladimir Putin a anunţat joi că va fi un preşedinte "mai presus de partide" când va prelua în mai, la Kremlin, cel de al treilea mandat la conducerea Rusiei, pe fondul unul val de contestări fără precedent de la sosirea sa la putere în 2000.

183 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin: Voi fi un preşedinte mai presus de partide

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acum ar fi, fără îndoială, potrivit să amintim că preşedintele este un personaj deasupra partidelor", i-a spus premierul preşedintelui în exerciţiu Dmitri Medvedev. în cursul unei întâlniri în staţiunea de schi Krasnaia Poliana, în apropiere de Soci (sud).

"Voi acţiona în interesul întregului popor rus, indiferent de apartenenţa politică", a adăugat Putin, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă.

Comisia Centrală Electorală l-a proclamat miercuri preşedinte pe Putin, după primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale de duminică, în care a obţinut 63,6% din voturi, un scrutin marcat de fraude, potrivit opoziţiei şi unui număr important de observatori.

Putin conduce partidul majoritar Rusia Unită, fără să fie membru al formaţiunii. Partidul a înregistrat în ultimele luni o scădere de popularitate.

El va fi învestit pe 7 mai, iar Medvedev îi va succede, concomitent, în funcţia de premier, potrivit unui scenariu anunţat în septembrie, în cadrul unui congres al Rusiei Unite.

După două mandate de preşedinte în perioada 2000-2008, Putin i-a cedat locul subordonatului său Dmitri Medvedev, deoarece nu a putut candida pentru un al treilea mandat consecutiv, conform Constituţiei.

La o zi după scrutinul din 4 martie, misiunea observatorilor OSCE în Rusia a anunţat că alegerile au fost "falsificate" în favoarea lui Putin. Însă acesta a respins contestarea, afirmând că opoziţia trebuie să recunoască "votul poporului".

O nouă mare manifestaţie a opozîţiei este prevăzută sâmbătă, după ce luni a avut loc o manifestaţie de aproximativ 20.000 de persoane în centrul Moscovei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici