Vladimir Putin vrea să exporte cereale în Africa şi denunţă sancţiunile Occidentului

Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi, cu ocazia unui summit cu lideri africani, că Rusia va continua să exporte cereale în Africa, în pofida sancţiunilor impuse de Occident Moscovei din cauza invaziei în Ucraina.

773 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin vrea să exporte cereale în Africa şi denunţă sancţiunile Occidentului

Vladimir Putin vrea să exporte cereale în Africa şi denunţă sancţiunile Occidentului

Cu ocazia summitului Rusia-Africa, aflat în curs în Sankt-Petersburg, Vladimir Putin a afirmat că aşteaptă o producţie agricolă la nivel record şi că este pregătit să înlocuiască exporturile de cereale ucrainene spre state africane, atât în scop umanitar, cât şi comercial, pentru a onora ceea ce a numit a fi rolul esenţial al Moscovei pentru securitatea alimentară mondială, conform agenţiei Reuters.

"Vom fi pregătiţi să furnizăm statului Burkina Faso, statului Zimbabwe, statului Mali, Somaliei, Republicii Centrafricane şi Eritreei 25.000-50.000 de tone de cereale în mod gratuit, în următoarele trei-patru luni", a afirmat Putin, precizând că, în 2022, Rusia a exportat în total 60 de milioane de tone de cereale.

La summitul de la Sankt-Petersburg sunt reprezentate 49 dintre cele 54 de state africane, dintre care 17 la nivel de şefi de stat, iar patru la nivel de şefi de guvern.

Pe fondul criticilor Occidentului privind suspendarea de către Rusia a Acordului cu Ucraina privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, Vladimir Putin a reiterat că nu au fost îndeplinite angajamentele privind facilitarea exporturilor ruse de cereale şi fertilizatori. "Se conturează o imagine paradoxală. Pe de o parte, ţările occidentale obstrucţionează livrările noastre de cereale şi fertilizatori, iar pe de altă parte ne acuză cu ipocrizie pe noi de actuala criză de pe piaţa alimentară mondială", a subliniat Putin.

Azali Assoumani, preşedintele Uniunii Africane, a pledat, la summitul de la Sankt-Patersburg, pentru "coexistenţa paşnică" a Rusiei şi Ucrainei, notând că ar fi salvate vieţile celor care depind de exporturile de cereale din aceste ţări.

Cu ocazia reuniunii, Vladimir Putin a semnalat disponibilitatea Rusiei de a colabora cu naţiunile africane în domeniile energiei, presei, transporturilor, comerţului, serviciilor financiare, medicinei, agriculturii şi producţiei de autovehicule.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici