Vladimir Spidla calmează temerile Elveţiei privind libera circulaţie pentru români şi bulgari

Românii şi bulgarii nu reprezintă o ameninţare pentru Elveţia, aceştia preferând Spania şi Italia, a declarat comisarul pentru Afaceri Sociale, Vladimir Spidla, într-un interviu care va fi publicat vineri de cotidianul elveţian Le Temps, relatează publicaţia în ediţia electronică.

18 afișări
Imaginea articolului Vladimir Spidla calmează temerile Elveţiei privind libera circulaţie pentru români şi bulgari

Comisarul pentru Afaceri Sociale, Vladimir Spidla (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Spidla a încercat să calmeze temerile Elveţiei, precizând că românii şi bulgarii nu reprezintă ameninţarea prezentată de UDC. Pe de o parte termenele de tranziţie prevăzute sunt foarte lungi, iar pe de altă parte, a precizat el, este puţin probabil ca aceşti cetăţeni să vină în Elveţia.

 

"Nu vreau să fac previziuni pentru Elveţia, dar problema românilor şi bulgarilor mi se pare tranşată. Aproape toţi merg în Spania sau Italia. Impactul lor pe piaţa muncii ţărilor vecine este marginal. La acest lucru se adaugă problema calendarului. La încheirea perioadei tranzitorii de şapte ani, când Elveţia se va deschide, piaţa muncii în toată Europa se va fi stabilizat deja, în echilibru. Extinderea UE, în prezent, are deja cinci ani. În total, vor mai trece 13 sau 14 ani înainte ca Elveţia să îşi deschidă complet porţile, respectiv jumătate de generaţie", a declarat el.

Vladimir Spidla apreciază că nu se poate rezerva un tratament diferit persoanelor provenind din cele două state faţă de cele originare din celelalte 25 de ţări membre UE.

Întrebat cum ar răspunde unei eventuale respingeri de către poporul eleveţian a extinderii liberei circulaţii la cele două ţări, el a apreciat că "singularizarea românilor şi bulgarilor este delicată, întrucânt sunt europeni cu drepturi depline".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici