LIVE UPDATE   Volodimir Zelenski, discurs istoric în faţa Congresului American: Invazia este mai mult decât despre Ucraina, este vorba despre democraţie, libertate şi alegerea propriei căi

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ţinut un discurs istoric în faţa membrilor Camerei Reprezentanţilor şi Senatului SUA.
  • Volodimir Zelenski: "Chiar acum se decide destinul ţării noastre, destinul poporului nostru"
  • Preşedintele ucrainean a spus că invazia Ucrainei de către Rusia este mai mult decât despre Ucraina, este vorba despre democraţie, libertate şi alegerea propriei căi.
2302 afișări
Imaginea articolului Volodimir Zelenski, discurs istoric în faţa Congresului American: Invazia este mai mult decât despre Ucraina, este vorba despre democraţie, libertate şi alegerea propriei căi

Volodimir Zelenski, discurs istoric în faţa Congresului American: Invazia este mai mult decât despre Ucraina, este vorba despre democraţie, libertate şi alegerea propriei căi

Principalele declaraţii

  • Preşedintele ucrainean a întrebat, retoric, dacă este "prea mult să le cerem" aliaţilor din NATO, inclusiv SUA, să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei.
  • "Ucraina are nevoie de mult mai multe sisteme antiaeriene din vest".
  • "Am o nevoie", a spus el invocând discursul istoric "I have a dream" al liderului pentru drepturile civile Martin Luther King Jr., rostit în 1963 la Washington DC.
  • "Chiar acum se decide destinul ţării noastre, destinul poporului nostru"
  • Zelenski a făcut apel ca SUA să-şi amintească de atacul de la Pearl Harbor comis de Japonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, să-şi amintească de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.
  • Preşedintele ucrainean a spus că invazia Ucrainei de către Rusia este mai mult decât despre Ucraina, este vorba despre democraţie, libertate şi alegerea propriei căi.
  • Ceea ce se întâmplă în Ucraina este ceva ce "Europa nu a mai văzut în 80 de ani", a spus el. "Vă invit să faceţi mai mult"
  • El a precizat că Rusia a "transformat cerul într-o sursă a morţii"
  • "În calitate de lider al naţiunii mă adresez preşedintelui Biden, dumneavoastră sunteţi liderul naţiunii. Vă doresc să fiţi liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii. Vă mulţumesc."
  • "Glorie Ucrainei", a fost expresia cu care şi-a încheiat preşedintele ucrainian discursul.

Discursul complet ţinut de Volodimir Zelenski

„Doamnă preşedinte, membri ai Congresului, doamnelor şi domnilor, americani, prieteni, sunt mândru să vă salut din Ucraina, din capitala noastră, Kiev, un oraş care este atacat cu rachete de trupele ruse, în fiecare zi. Însă nu renunţă. Nici măcar nu ne-am gândit la asta pentru o secundă, la fel ca multe alte oraşe şi localităţi din ţara noastră frumoasă, lovită de cel mai greu război de la Al Doilea Război Mondial. Am onoare să vă salut în numele poporului ucrainean, oameni curajoşi şi iubitori de libertate, care vreme de opt ani au rezistat în faţa agresiunilor ruse.

Acum, destinul ţării noastre se decide, destinul poporului nostru – dacă ucrainenii vor fi liberi, dacă vor putea să-şi menţină democraţia. Rusia nu ne-a atacat doar pe noi, nu doar teritoriul nostru, nu doar oraşele noastre, a pornit o ofensivă brutală împotriva valorilor noastre, valorile noastre umane de bază. Au venit cu tancurile împotriva libertăţii noastre, împotriva dreptului nostru de a trăi liber în propria ţară, împotriva viitorului nostru, împotriva dorinţei noastre de fericire, împotriva viselor noastre naţionale, aceleaşi vise pe care şi voi, americanii, le aveţi.

Ca toată lumea în SUA, îmi aduc aminte de memorialul de la Rushmore, chipurile preşedinţilor voştri importanţi, cei care au pus fundaţia Statelor Unite aşa cum sunt ele astăzi, democratice, independente şi libere şi care au grijă de toată lumea, de fiecare om care munceşte cu sârguinţă, care trăieşte onest şi respectă legea. Noi, în Ucraina, vrem acelaşi lucru pentru poporul nostru.
În istoria voastră măreaţă aveţi pagini care vă vor permite să îi înţelegeţi pe ucraineni, să ne înţelegeţi acum când avem nevoie de voi. Aduceţi-vă aminte de Pearl Harbor, acea dimineaţă groaznică, 7 decembrie 1941 când cerul vostru s-a umplut de avioane care vă atacau, aduceţi-vă aminte, aduceţi-vă aminte de 11 septembrie, acea zi teribilă când răul a încercat să vă transforme oraşele în câmpuri de luptă, când oameni nevinovaţi au fost atacaţi, atacaţi din aer.

Ţara noastră trece prin aceleaşi lucru în fiecare zi acum. În fiecare noapte, de trei săptămâni, o mulţime de oraşe ucrainene – Odessa şi Harkov, Cernihiv şi Sumî, Jitomir şi Mariupol. Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă de moarte pentru mii de oameni. Trupele ruse deja au tras peste 1000 de rachete spre Ucraina, nenumărate bombe care ne omoară cu precizie. Este o teroare pe care Europa n-a mai cunoscut-o de 80 de ani şi cerem un răspuns la această teroare de la întreaga lume. Este prea mult ce cerem? Să se creeze un spaţiu de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a salva oameni. Este prea mult? O zonă umanitară de excludere aeriană prin care Rusia să nu ne mai poată teroriza oraşele.

Dacă cerem prea mult, oferim o alternativă – avem nevoie de avioane puternice care să ne apere poporul, să apere Europa, ştim că există şi că le aveţi, dar ele sunt la sol, nu în cerul ucrainean, nu ne apără poporul.

Am un vis – aceste cuvinte le ştiţi cu toţii – Am un vis, am o nevoie. Trebuie să protejez cerul nostru. Avem nevoie de ajutorul vostru. Asta înseamnă acelaşi lucru, acelaşi lucru la care vă gândiţi când spuneţi „Am un vis”.

Ucraina este recunoscătoare pentru ajutorul SUA, pentru tot ce guvernul şi poporul vostru a făcut pentru noi. Sunt recunoscător preşedintelui Biden pentru implicarea sa personală, pentru angajamentul lui sincer pentru apărarea Ucrainei şi democraţiei în toată lumea. Vă sunt recunoscător dumneavoastră pentru rezoluţia care recunoaşte crimele comise împotriva poporului ucrianean.

E adevărat, în cea mai neagră perioadă pentru noi, pentru toată Europa, vă cer să faceţi mai mult. Pachete noi de sancţiuni sunt necesare, constant. În fiecare săptămână. Până când ruşii se opresc. Sancţiunile sunt necesare pentru toţi cei care susţin acest regim nedrept. Propunem ca SUA să sancţioneze toţi politicienii ruşi care rămân în birourile lor şi nu rup legăturile cu cei responsabili de agresarea Ucrainei.

De la membrii Dumei de Stat până la fiecare oficial fără morală. Toate companiile americane trebuie să părăsească piaţa rusească pentru că este inundată de sângele nostru.
Doamnelor şi domnilor din Congres, vă rog să acţionaţi, dacă aveţi companii în districtele dumneavoastră care finanţează maşinăria de război a Rusiei, vă rog să puneţi presiune, să vă asiguraţi că ruşii nu primesc nici măcar un cent pe care să-l folosească apoi pentru a încerca să distrugă poporul ucrainean.

Toate porturile americane ar trebuie închise pentru bunuri ruseşti. Pacea e mai importantă decât banii şi trebuie să apărăm acest principiu în toată lumea. Noi deja am devenit o parte a coaliţiei anti-război care uneşte multe ţări, toţi cei care au reacţionat la decizia lui Putin de a invada. Dar trebuie să facem mai mult, trebuie să creem noi instrumente pentru a răspunde rapid şi să oprim invazia.

Ar fi drept dacă s-ar încheia într-o zi, în 24 de ore, dacă răul ar fi pedepsit imediat. Astăzi, lumea nu are astfel de instrumente, războaiele din trecut i-au făcut pe predecesorii noştri să creeze instituţii care să ne protejeze de război. Dar ele nu funcţionează, avem nevoie de unele noi. Vă propunem să creem o asociaţie U-24, uniţi pentru pace. O uniune a ţărilor responsabile care au puterea şi conştiinţa să oprească conflicte imediat, să ofere asistenţă în 24 de ore dacă e nevoie, chiar şi arme şi sancţiuni dacă e nevoie.

Dacă o astfel de alianţă ar exista azi, am putea să salvăm mii de vieţi în multe ţări ale lumii, cei care vor pace, care suferă nedreptăţi inumane

Să fii liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii. Pacea nu depinde doar de tine şi de poporul tău, depinde şi de cei de lângă tine, de cei care sunt puternici. A fi puternic înseamnă a fi curajos şi pregătit să lupţi pentru viaţa şi libertatea cetăţenilor, ca cetăţeni ai lumii, pentru drepturile omului, pentru libertate şi pentru dreptul de a trăi decent şi pentru dreptul de a muri când îţi vine vremea şi nu când vrea altcineva.

Astăzi, poporul ucrainean nu apără doar Ucraina, apărăm valorile lumii şi Europei în numele viitorului.

Acum, am aproape 45 de ani. Astăzi, vârsta mea s-a oprit odată cu inima a peste 100 de copii. Nu văd niciun sens al vieţii dacă nu poate opri moartea. Ca lider al ţării mele, îi spune preşedintelui Biden, sunteţi liderul ţării dumneavoastră măreţe, vă doresc să fiţi şi liderul lumii, iar să fii liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici