Voronin crede că România a fost primită în UE pentru că a acceptat bazele americane

Liderul Partidului Comuniştilor din R.Moldova (PCRM), fostul preşedinte Vladimir Voronin, a declarat sâmbătă seara, într-o emisiune televizată, că România ar fi fost primită în UE deoarece a acceptat amplasarea a două baze americane pe teritoriul său, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia online.

14 afișări
Imaginea articolului Voronin crede că România a fost primită în UE pentru că a acceptat bazele americane

Voronin crede că România a fost primită în UE pentru că a acceptat bazele americane (Imagine: Mediafax Foto)

"România a fost primită în UE pentru că a acceptat dislocarea a două baze militare americane pe teritoriul său. Ei nu au fost gata de aderare şi nu au întrunit condiţiile necesare, dar pentru că au acceptat propunerea SUA au ajuns în cele din urmă în UE", a declarat Voronin, într-o emisiune la postul de televiziune NIT.

În timpul emisiunii, el a criticat din nou politica Alianţei pentru Integrare Europeană din R. Moldova faţă de România, potrivit paginii electronice a postului Europa Liberă. Liderul comunist a denunţat declaraţiile preşedintelui României, Traian Băsescu, şi ale ministrului român de Externe, Teodor Baconschi, referitoare la limba vorbită în Republica Moldova, precum şi decizia Bucureştiului de a nu semna tratatul de frontieră cu Chişinăul.

În opinia lui Voronin, declaraţiile făcute de Traian Băsescu despre o apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană cu sprijinul Bucureştiului ar avea ca scop final "împingerea Moldovei spre unirea cu România".

În plus, referindu-se la scoaterea sârmei ghimpate de la Prut, Voronin a spus că în acest fel se urmareşte nu doar "demontarea frontierei cu România, dar şi a hotarului cu NATO", ceea ce este, în opinia sa, inacceptabil deoarece Republica Moldova este membru al Comunităţii Statelor Independente (CSI), relatează portalul Ştirea Zilei. În acest context, Voronin a spus că PCRM se va plânge la ONU şi UE şi va informa partenerii din CSI.

"Nu cred că românii fac asta din capul lor, nu cred că Băsescu este un brav marinar care distruge tot în jurul său. Aici este o politică coordonată şi îndreptată", a comentat Voronin la aceeaşi emisiune, fără a preciza însă cine ar coordona acţiunile României.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a declarat vineri, într-un interviu publicat de Voice of America în pagina online, că disputele Republicii Moldova cu România privind frontiera şi prezenţa trupelor ruse pe teritoriul moldovean sunt motive de îngrijorare.

"Cu siguranţă, disputele privind frontiera cu România şi prezenţa trupelor ruse pe teritoriul moldovean sunt motive de îngrijorare. Dar vrem să ajutăm Moldova să îmbunătăţească vieţile cetăţenilor săi şi, sperăm, cu timpul, problemele cu care se confruntă vor fi rezolvate", a adăugat şefa diplomaţiei americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici