Vot istoric în Camera Reprezentanţilor: Donald Trump, al treilea preşedinte american pus sub acuzare. Cazul ajunge în Senat / Reacţia preşedintelui SUA

Membrii Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite au votat articolele de inculpare a preşedintelui Donald Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, în vederea demiterii acestuia, relatează CNN.

12580 afișări
Imaginea articolului Vot istoric în Camera Reprezentanţilor: Donald Trump, al treilea preşedinte american pus sub acuzare. Cazul ajunge în Senat / Reacţia preşedintelui SUA

Sursa FOTO: Profimedia Images

UPDATE ora 05.00 Donald Trump condamnă decizia Camerei Reprezentanţilor privind inculparea sa

Preşedintele american Donald Trump a condamnat miercuri decizia Camerei Reprezentanţilor după ce membrii acesteia au votat în favoarea celor două articole pentru inculpare în vederea demiterii liderului de la Casa Albă, relatează CNN.

"Prin inculparea ilegală şi neconstituţională, democraţii şi-au declarat ura pentru alegătorii americani", a declarat Donald Trump.

"După trei ani de vânătoare de vrăjitoare, farse şi înşelăciuni, democraţii din Camera Reprezentanţilor încearcă să anuleze voturile a milioane de americani patrioţi", a adăugat acesta.

Articolul de inculpare a lui Donald Trump pentru abuz de putere a fost aprobat cu 230 de voturi „pentru” şi 197 „împotrivă”. Membrii Camerei au votat şi cel de-al doilea articol de inculpare a preşedintelui pentru obstrucţionarea Congresului, cu 229 voturi „pentru” la 198 „împotrivă”.

Cazul va ajunge în Senatul SUA, aflat sub controlul Partidului Republican, care, după un proces, va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este vinovat sau nevinovat. În cazul în care Donald Trump va fi găsit vinovat, va fi destituit.

Casa Albă a reacţionat, printr-un comunicat, spunând că inculparea preşedintelui american Donald Trump reprezintă unul dintre cele mai "ruşinoase episoade politice din istoria ţării".

Donald Trump este al treilea preşedinte din istoria SUA pus sub acuzare, după Andrew Johnson şi Bill Clinton.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.

Donald Trump contestă procedura demiterii, reiterând că nu a făcut "nimic rău"

"Puteţi să credeţi că voi fi inculpat astăzi de stânga radicală, de politicienii democraţi care nu fac nimic; eu nu am făcut nimic rău", a declarat Donald Trump, conform CNN, înainte de vot. 

"Se întâmplă un lucru teribil. Citiţi stenogramele. Acest lucru nu ar trebui să i se mai întâmple niciodată vreunui preşedinte al SUA! (...)", a adăugat Donald Trump.

"Aici este vorba de condamnarea unui preşedinte pe baza unor insinuări, nu pe baza faptelor. Chiar şi preşedintele Ucrainei a declarat că nu a existat ncio presiune!", a subliniat Trump.

Nancy Pelosi acuză: Donald Trump este o „ameninţare" la adresa siguranţei Statelor Unite

Preşedintele Donald Trump reprezintă "o ameninţare la adresa securităţii naţionale" şi a "integrităţii alegerilor", a afirmat miercuri după-amiază Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, citată de site-ul de ştiri Axios.com.

"Este un fapt că preşedintele reprezintă o ameninţare activă la adresa siguranţei naţionale şi a integrităţii alegerilor, baza democraţiei noastre", a declarat Nancy Pelosi.

"Dacă nu acţionăm acum, am fi în situaţia de a ne încălca atribuţiile. Este tragic că acţiunile lipsite de raţiune ale preşedintelui au făcut necesară procedura de inculpare în vederea demiterii. Nu ne-a oferit altă opţiune", a precizat Nancy Pelosi.

Mike Pompeo consideră „agitaţie” şi „naivitate” procedura pentru demiterea lui Donald Trump

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a catalogat miercuri seară drept "agitaţie" şi "naivitate" procedura Camerei Reprezentanţilor de inculpare a preşedintelui Donald Trump în vederea demiterii, informează CNN. Citeşte continuarea...

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici