Wall Street Journal: Informaţiile secrete oferite de Trump Rusiei provin de la o sursă foarte importantă din Israel

Informaţiile clasificate dezvăluite de preşedintele SUA, Donald Trump, oficialilor ruşi proveneau de la un agent israelian catalogat de oficiali americani drept cea mai valoroasă sursă externă pentru informaţii despre reţeaua teroristă Stat Islamic, relatează cotidianul The Wall Street Journal.

1797 afișări
Imaginea articolului Wall Street Journal: Informaţiile secrete oferite de Trump Rusiei provin de la o sursă foarte importantă din Israel

Wall Street Journal: Informaţiile secrete oferite de Trump Rusiei provin de la o sursă foarte importantă din Israel (Imagine: Hepta)

Potrivit unor oficiali din cadrul serviciilor secrete americane, sursa israeliană oferă informaţii foarte valoroase despre tentativele reţelei teroriste Stat Islamic de a aduce substanţe explozive la bordul avioanelor.

Israelul va efectua o evaluare pentru a stabili ce informaţii sensibile pot fi furnizate Statelor Unite în contextul în care preşedintele Donald Trump este acuzat că ar fi transmis Rusiei date sensibile despre operaţiuni antiteroriste, afirmă surse citate de presa israeliană.

Un oficial din cadrul serviciilor de informaţii israeliene a declarat pentru cotidianul Yedioth Ahronoth că agenţiile secrete israeliene nu vor mai putea furniza date ultrasensibile Washingtonului până când nu vor avea certitudinea că vor fi protejate. "Trebuie să reevaluăm dacă ar trebui să furnizăm informaţii şi ce informaţii pot fi oferite americanilor. Statele Unite sunt cel mai mare aliat al nostru, le transmitem cele mai supersecrete informaţii. Dar, până nu vom fi siguri că acest canal de cuminicaţii este absolut sigur, nu trebuie să le mai oferim bijuteriile coroanei", a explicat oficialul israelian, sub protecţia anonimatului, potrivit cotidianului Yedioth Ahronoth, citat de Times of Israel.

Donald Trump este acuzat că a dezvăluit informaţii clasificate în cursul întrevederii pe care a avut-o săptămâna trecută cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi cu ambasadorul rus Serghei Kislyak. Numeroşi membri ai Congresului, inclusiv republicani, îi cer preşedintelui SUA, Donald Trump, să ofere explicaţii pentru informaţiile clasificate transmise Rusiei, care, potrivit unor surse, ar fi fost primite din partea Israelului.

Ca rezultat al transmiterii informaţiilor, viaţa unui agent de spionaj israelian ar putea fi în pericol, au declarat surse citate de postul american ABC News.

La nivel public, ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat miercuri că relaţia de securitate cu Statele Unite va rămâne puternică. "Relaţia de securitate între Israel şi cel mai mare aliat, Statele Unite, este profundă, importantă şi la un nivel fără precedent ca scop şi contribuţii. Aşa a fost şi aşa va continua să fie", a spus Lieberman.

Donald Trump este acuzat că a dezvăluit informaţii clasificate în cursul întrevederii pe care a avut-o săptămâna trecută cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi cu ambasadorul rus Serghei Kislyak. Donald Trump i-a primit pe 10 mai la Casa Albă pe Serghei Lavrov şi pe Serghei Kislyak.

Potrivit unor foşti şi actuali oficiali americani, Donald Trump a început să discute detalii despre o ameninţare de tip terorist reprezentată de reţeaua Stat Islamic (IS) asociată transportării laptop-urilor la bordul avioanelor de pasageri. În acest mod, Donald Trump ar fi dezvăluit informaţii clasificate şi ar fi periclitat o sursă esenţială de informaţii despre organizaţia fundamentalistă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria şi Irak. Preşedinţia SUA a respins acuzaţiile.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici