Washington este foarte dezamăgit de faptul că Beijing nu l-a predat pe Edward Snowden

Statele Unite au afirmat joi în cadrul unei întâlniri bilaterale cu China că sunt foarte dezamăgite că Beijing nu l-a predat pe Edward Snowden, fostul consultant de informaţii american aflat la sursa dezvăluirilor privind vaste programe de supraveghere americane.

230 afișări
Imaginea articolului Washington este foarte dezamăgit de faptul că Beijing nu l-a predat pe Edward Snowden

Washington este foarte dezamăgit de faptul că Beijing nu l-a predat pe Edward Snowden

Secretarul de Stat adjunct William Burns a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă alături de oficiali chinezi, că gestionarea dosarului de către Beijing nu este "coerentă" cu apelurile recente la o mai bună cooperare între cele două state.

Burns a amintit că Washington şi Beijing au fost de acord, în cadrul unei întâlniri între preşedinţii lor respectivi în California (vestul Statelor Unite) luna trecută, să colaboreze îndeaproape.

"De aceea am fost foarte dezamăgiţi de modul în care autorităţile de la Beijing şi Hong Kong au gestionat cazul Snowden, cae subminează eforturile noastre de a stabili încrederea necesară pentru a rezolva problemele dificile", a declarat Burns.

"Gestionarea acestui dosar nu a fost în concordanţă cu spiritul Sunnylands", proprietarea unde s-au întâlnit preşedintele chinez şi cel american la începutul lunii iunie, a adăugat Burns.

Reprezentatul chinez Yang Jiechi, care a vorbit alături de Burns, a apărat la rândul său decizia Beijingului privind Snowden, ale cărui dezvăluiri despre spionajul realizat de Washington asupra reţelelor de internet chineze au cauzat tulburări în China.

"Guvernul (chinez) a respectat mereu gestionarea dosarelor de către guvernul regiunii administrative speciale Hong Kong în conformitate cu legea", a afirmat Yang.

Hong Kong "a gestionat dosarul Snowden în conformitate cu legea iar deciziile sale nu suferă niciun reproş", a adăugat Yang, figură importantă a diplomaţiei chineze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici