Washingtonul îl consideră pe Bashar al-Assad responsabilul ultim al folosirii armei chimice

Statele Unite au anunţat miercuri că îl consideră pe preşedintele sirian Bashar al-Assad responsabilul ultim al atacului cu arma chimică de la 21 august, indiferent cine este persoana care a "apăsat pe buton".

577 afișări
Imaginea articolului Washingtonul îl consideră pe Bashar al-Assad responsabilul ultim al folosirii armei chimice

Washingtonul îl consideră pe Bashar al-Assad responsabilul ultim al folosirii armei chimice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Îl considerăm, bineînţeles, ca ultim responsabil pe preşedintele (sirian Bashar) al-Assad pentru folosirea armelor chimice de către regimul său, împotriva propriului popor, indiferent cine sunt persoanele care le controlează", a declarat Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

"Comandantul-suprem al forţelor armate este responsabilul ultim de deciziile luate sub conducerea sa, chiar dacă nu el este cel care apasă pe buton sau dă ordinul direct", a spus ea. "El este responsabil în toate cazurile", a subliniat Harf.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane a avertizat totodată că raportul serviciilor americane de informaţii despre atacul de la 21 august, care va fi dat publicităţii în zilele următoare, nu va conţine fragmente ale unor interceptări ale convorbirilor unor oficiali sirieni.

"Îi avertizez pe toţi cei care ar presupune că interceptări sau informaţii secrete provenind de la surse umane vor fi incluse în versiunea declasificată", a spus ea.

"Au existat numeroase ipoteze în presă despre ceea ce ar putea să se afle sau nu în acest raport, dar este necesar să fie luată în considerare protejarea surselor şi metodele", a precizat Harf.

Revista americană Foreign Policy a scris marţi, citând o sursă sub protecţia anonimatului, că americanii au obţinut proba implicării regimului sirian în atacul de la 21 august interceptând o conversaţie între un oficial din cadrul Ministerului sirian al Apărării şi şeful unităţii armelor chimice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici